VIU EL PARC

El dijous 4 de maig, les classes de Grans 1 i 2 vam anar a una excursió al Parc natural de Sant llorenç del Munt i l’Obac per conèxier el nostre entorn més proper. Aquesta sortida es fa cada 2 anys i entremig es fa una sortida similar.

Vam fer 3 activitats diferents: conèxier el món de l’apicultura, una gimcana i un landart. Amb les tres activitats vam aprendre moltes coses com:

  • Les abelles obreres només viuen 1 mes, en canvi, l’abella reina pot viure 5 anys.
  • Les abelles obreres quan es mor la reina, alimenten a altres abelles amb gelea reial perquè es converteixin en reina.
  • Si neixen 2 o més reines, hi ha una baralla (a través del filó que li clava a l’altre) i la que guanya passa a ser la reina. També mata a les que encara no han nascut.
  • Quan una abella et pica a través del fibló, també deixa part de l’abdomen que està ple de verí. Quan abans ens el retirem del cos, menys verí entrarà. S’ha de retirar de costat, per evitar que entri el verí al nostre cos.
  • El Salvador ens va explicar com realitzaven les diferents cel.les a través del pol.len que recullen de les flors.
  • Les vespes no fan el niu amb cera, sinó que el contrueixen a partir de vegetals (restes)
  • La vespa asiàtica necessita molta aigua per construir el seu nius. Sempre fan els rius al costat pel riu perquè així tenen molta aigua a prop. Quan ataquen fan servir com una mena de verí que l’escupen als ulls i fa que no hi vegis bé. A partir de 500 metres deixen de perseguir-te.
  • A mesura que la reina va posant els ous, aquests són alimentats amb gelea reial. a partir del 3 er dia, només algunes (que seran les reines) continuen alimentant-se així, i les altres s’alimenten diferent.
  • Els mascles no piquen i no poden crear ni cera ni mel.
  • La quantitat d’abelles que poden haver-hi en un eixam és de 3.000 aproximadament. Si l’eixam és més gran, podrien ser fins a 10.000.
  • Les abelles defensen el seu eixam, i comencen a aprendre a defensar-se de les altres vespes, sobretot les asiàtiques.
  • Als diferents eixams que vam veure, vam identificar l’abella reina perquè l’havien pintada amb un POSCA.
  • L’abella reina desprén una olor que tranquil.litza a les altres abelles que hi conviuen. Al moment de morir, canvia l’olor i fa que es posin nervioses.
  • Per ensenyar-nos els eixams, el Salvador vaser servir fum de pinassa per despistar a les abelles i poder manipular-les sense que l’ataquessin.
  • Es a través de les “ratlles” que fabriquen la mel.

Després de veure els ruscos d’abelles, vam anar a fer una gimcana. Ens vam repartir per grups per poder conèixer més l’entorn. El monitor, el Xavi, ens va donar uns papers amb diferents pistes, per anar a diferents llocs (pou de glaç, la plaça carbonera, la casa vella de l’obac, el colomer vell i nou, i finalment a l’hermita. Cada grup havia d’anar completant un enigma per saber on havia amagat les claus per obrir un cofre del tresor, ple de monedes de xocolata. L’activitat era molt divertida, algunes vegades dificil, i al final, només un grup va aconseguir entrar a buscar el cofre. Com que hi va haver un empat, vam fer el pedra, paper i tisora per desempatar, potser no va ser del tot just.

L’útima activitat es tractava de fer una escultura amb pedres, fulles seques, etc.. LAND ART. Va ser molt interessant i ens van sortir unes creacions artístiques molt xules.

Per acabar la sortida vam trobar-nos amb el grup de Grans 1 per dinar i jugar una estona al parc. En general, ens va agradar a tots la sortida i creiem que vam aprendre moltes coses interessants. Volem agrair al Xavi, el nostre monitor que va ser molt amable i respectuós. També al Salvador que ens va explicar moltíssimes coses de les abelles, molt interessant!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>