PRIMERS AUXILIS. LA MARTA ENS EXPLICA COM UTILITZAR EL DEA

A partir del projecte de l’electricitat vam parlar d’un altre tipus de descàrregues elèctriques: les del desfibrilador extern automatitzat: DEA.

A Rellinars hi ha 3 punts on trobem un DEA: al Local Social, a l’Ajuntament i al poliesportiu. Aquests aparells el que fan és fer una descàrrega elèctrica davant d’una parada cariopulmonar…però què és una aturada cardíaca? Doncs que el cor s’atura, deixa de bategar i abans de fer-ho fibril·la, té un ritme que no és l’habitual. El DEA fa com un “reset” al cor perquè torni a bategar al seu ritme normal. L’ús del DEA pot augmentar el 60% de supervivència de les persones que pateixen una aturada

A Catalunya cada dia hi ha 10 aturades cardíaques, per tant, en un any hi ha 3.650 aturada. A Europa cada dia hi ha 1.920 aturades cardíaques. Ens han sorprès moltíssim aquestes dades!

Per què creiem que és important saber com funciona un DEA? Perquè podem trobar-nos amb un cas d’aturada cardíaca i saber com hem de reaccionar:

  1. Mirar si la víctima està bé (conscient) i si reacciona. Cal tenir en compte si està en perill, apartar-la del perill. (seguretat).
  2. Sinó està conscient, demanar ajuda: anar a buscar el DEA
  3. Obrir la via aèria (maniobra front-mentó)
  4. Comprovar si respira: MIrar (tòrax), Escoltar (la respiració), Sentir (l’alè)
  5. Trucar al 112
  6.  Iniciar maniobra RCP: Fer 30 compressions al mig del tòrax fins que arribi el DEA. Al ritme de la Macarena!
  7. Seguir les instruccions del DEA

 

Volem agrair a la Marta Ramos, la mare de la Laia Gibert, que vingués a la classe a explicar-nos tot això, doncs és important que sapiguem com hem d’actuar en cas d’emergència.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>