Els ambients a Educació Infantil

ELS AMBIENTS A EDUCACIÓ INFANTIL

“Tots els aprenentatges més importants de la vida es fan jugant en la primera etapa de vida (0-6 anys)”.

                                                                                                                               F. Tonucci

Els ambients són espais de descobriments on s’hi desenvolupen les habilitats individuals, on s’ha de posar en pràctica la pròpia imaginació, on s’hi desencadenen diverses estratègies davant de diferents reptes i propostes, tot compartint les experiències entre els iguals. 

Seguidament, us fem una breu explicació dels ambients que realitzem a Educació Infantil.

L’ambient de joc simbòlic:

En l’ambient de joc simbòlic l’infant troba un espai preparat on poder expressar el seu món intern a través de la representació de diferents rols. La cuina, el mercat, l’oficina… és en alguns d’aquests racons on l’infant pot interpretar la seva pròpia visió del món adult.

L’ambient de construccions:

L’ambient de construccions està relacionat amb el món matemàtic (pes, altura, forma,…). Així mateix, en aquest espai, els infants poden fer diferents creacions amb diversitat de materials: fustes de diferents formes, plàstics, cartrons, entre d’altres. Així doncs, els/les  alumnes descobreixen i experimenten a través de la interacció i de la manipulació dels diferents materials. Aquest espai també els permet fer les seves creacions individualment o en grup, treballant així diverses normes de relació.

L’ambient de la caseta: vida pràctica

L’ambient de vida pràctica «safates Montessori», dona l’oportunitat als infants a que cada dia siguin més independents. Desenvolupen la psicomotricitat fina, guanyen coordinació amb les seves mans, aprenen a concentrar-se amb el que estan fent, es marquen objectius que aconsegueixen i els puja l’autoestima. 

L’ambient artístic:

L’art és una forma d’expressió i comunicació. Mitjançant l’expressió artística l’infant pot reproduir les seves vivències i experiències, fent servir diversos materials, com: la pintura, el carbonet o el fang, desenvolupant, així, la seva imaginació i creativitat. 

L’ambient d’experimentació:

En l’ambient d’experimentació els nens i nenes  observen, manipulen, investiguen, experimenten, es fan preguntes i formulen hipòtesis del què passarà. Amb tot això posen en pràctica diferents activitats intel.lectuals: classificar, relacionar, ordenar, analitzar, interpretar…

L’ambient de cos i moviment:

En l’ambient de cos i moviment els infants poden seguir els seus propis impulsos i satisfer les seves necessitats de moviment. Aquest moviment integra cos i ment, ajudant als nens i nenes  a habitar el seu cos, així com a millorar la relació i comunicació amb el món que els envolta.

D’altra banda, els infants també disposen de diferents materials per expressar-se, disfressar-se i construir lliurement. Tanmateix, esdevenen espectadors de les creacions dels companys/es dins un procés en el qual van construint la seva pròpia  identitat. 

L’ambient d’exterior:

És un espai de socialització que permet als infants poder conèixer-se a si mateix, als altres i establir vincles afectius. D’altra banda desenvolupa les funcions motrius: córrer, saltar, equilibri, coordinació de moviments… I la creativitat, ja que promou la imaginació.

L’ambient de les caixes sorpresa:

A l’ambient de caixes sorpresa, hi trobem caixes amb diferents materials naturals (sal, mill, cigrons, pasta petita i llenties), on l’infant manipula, experimenta i hi interactúa, amb les seves mans i també amb diversitat d’estris que utilitza per omplir-buidar, jugar, posar-treure (culleres, coladors, embuts, pots petits de vidre, flameres de metall,…).

A més a més, hi ha les caixes amb la sorra màgica!. Amb aquestes caixes poden fer petites formes i construccions. Tot tocant, els infants descobreixen diverses sensacions que li ofereixen els diferents materials.

P.D. Teniu fotografies dels ambients en els enllaços que us enviem via e-mail.

Mestres d’Educació Infantil

 

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>