Què fem amb la tecnologia a casa quan hi ha infants?

Cada cop a les nostres llars hi ha més dispositius i de tot tipus. El mòbil s’ha convertir en un apèndix de la nostra mà, la tele en un centre d’entreteniment online, hi ha l’ordinador, la tablet i una, o més d’una, videoconsola que fan que nens i nenes puguin arribar a passar-se hores i hores davant d’una pantalla, de vegades més gran i d’altres més petita.

Mica a mica han anat creixent i ho han fet envoltats d’un món on cada vegada hi ha més aparells i és normal que un bon dia ens preguntem Què és el que hem fet? o Què estem fent? o Què hem de fer? Sigui quina sigui la pregunta, hàgim arribat més tard o més d’hora convé reflexionar sobre els aparells i els infants.

Abans de començar:

RECORDEM que hi ha altres entreteniments que poden fer els nostres fills i les nostres filles, com jocs de taula, trobar-se amb els amics i les amigues, llegir, participar en activitats extraescolars …

Els xiquets i les xiquetes sovint s’apropen a les noves tecnologies de manera espontània i mares i pares tenim dificultats per regular-ne els nous hàbits associats al seu ús, especialment pel que fa a les videoconsoles, els dispositius portàtils, i els ordinadors.

La televisió tradicional ja està regulada i aquells continguts que són perjudicials per als infants tenen definit un horari on poden ser emesos (de 22.00 h. a 6.00 h.) i a més a més els horaris en els quals els xiquets i les xiquetes són a casa  són els de la franja de protecció reforçada. (Per a més informació podeu consultar l’enllaç al Consell d’Audiovisual de Catalunya, la pàgina: L’horari protegit).

Com hem de gestionar l’aproximació a aquesta nova realitat? Què cal fer? Quins dispositius són adequats? Aquests interrogants són quelcom que neguiteja i de vegades la resposta és un deixar fer o imitar, deixant-nos arrossegar pel model d’altres famílies perquè el nostre fill o filla no sigui la rareta. Això pot ser un error i, quan ens n’adonem, és molt difícil tornar enrera.

Per tal d’orientar-nos hem elaborat aquests consells, que en un món ideal, si com a comunitat els haguéssim seguit sempre, respectant-ne així el que diuen els experts i la llei, tots plegats ens estalviaríem força maldecaps.

Videoconsoles

No totes són adequades per a cada edat i molt menys tots els jocs són adients. Els videojocs han de ser els adequats per a la seva edat i estan obligats a dur a la vista l’enganxina PEGI (Pan European Game Information), força útil per orientar als xiquets i xiquetes i a mares i pares i evitar els aspectes problemàtics que pot contenir el joc com l’excés de violència, escenes de sexe, vocabulari poc adequat, discriminacio de gènere, raça….

Sobre les videoconsoles, totes elles solen tenir videojocs per a totes les edats, i quan tenim fills i filles (en plural) és inevitable que el menut jugui amb la PS 4 o la X-BOX. Tot i així recomanem que feu una ullada a aquesta taula:

Marca / model Edat Avantatges
Nintendo 2DS  A partir del 5 anys  Només portàtil
Nintendo 3DS  A partir dels 7 anys  només portàtil
Nintendo Switch  A partir del 8-9 anys Pot jugar tota la família. Nintendo LABO els introdueix a la robòtica. Control parental únic per a tots els usuaris de la consola i es pot establir el temps màxim de joc. Portàtil i connectada a la TV
Nintendo Wii-U  A partir del 8-9 anys Pot jugar tota la família. Connectada a la TV
X-Box One  A partir dels 14 anys Títols complexos. Molts jocs per a majors de 16 anys. Consola familiar i excel·lent control parental per usuaris.. connectada a la TV.
Play Station 4 (PS 4)  A partir dels 14 anys Títols complexos. Molts jocs per a majors de 16 anys. també té control parental per usuaris. Connectada a la TV.

Per ajudar a decidir-nos, cal tenir en compte si l’infant jugarà o no sense supervisió a casa i valorar-ne que es pugui jugar en família. És convenient, especialment a primària que no hi hagi TV a l’habitació.

Dispositius portàtils (tablets, ipads i telèfons)

En cap cas és aconsellable, si no és estrictament necessari, que l’infant tingui telèfon mòbil. En el cas de tablets i ipads s’aconsella que No tinguin targeta SIM i que disposi de programari que permeti el control de l’activitat i del temps. Per a tablets, Google, disposa de l’aplicació Family Link que permet un control detallat d’apps i temps, permetent-ne, fins i tot, d’establir horaris. Family Link és compatible amb un compte escolar de G Suite per a l’educació, però incompatible amb cap altra, per això només s’ha d’instal·lar quan la tablet només la fa servir el xiquet o la xiqueta. Els dispositius IOS també es poden configurar per a l’ús de fills i filles. Teniu més informació en aquest enllaç: dispositius IOS

L’hàbit de mirar vídeos per Youtube cal corregir-lo, els infants sovint consumeixen videos adreçats a adolescents. L’arribada al mercat de les SmartTV i altres aparells que permeten a la TV accedir a continguts audiovisuals d’internet possibilita que, cas que s’hagi de consumir continguts dels youtubers de moda, es faci en família, garantint-ne així la supervisió del què veuen. Recordem que per als més menuts existeix YouTube Kids. L’accés a Youtube per a menors de 14 anys en aplicacions com Family Link és impossible.

Els dispositius portàtils permeten fer-ne un ús que va més enllà del joc i nens i nenes han d’aprendre a consultar dubtes, fer activitats educatives i cercar informació.

El Whatsapp no és necessari i un dispositiu controlat ja permet, des de l’app Hangouts, per exemple establir-ne uns primers xats. Si han de fer servir Whatsapp ho han de fer des del telèfon de la mare o del pare. El Whatsapp és una aplicació assimètrica en la que la persona que gestiona el grup decideix qui en forma part i qui no i, a més a més, en infants que no tenen l’empatia prou desenvolupada pot ser la causa de malestars. incomoditats o fins i tot situacions d’assetjament que la intervenció dels adults pot corregir explicant-ne què és el que està mal fet i per què. El Whatsapp sempre s’ha de fer servir des del mòbil d’un adult. No oblidem que aquesta aplicació de missatgeria funciona com una xarxa social i en la seva política de privacitat el límit d’edat per fer servir Whatsapp a la Unió Europea és a partir dels 16 anys.

Xarxes socials

En cap cas un menor de 14 anys hauria d’estar donat d’alta a les xarxes socials: ni a Facebook ni a Instagram ni a Twitter, ni a Google, en aquest darrer hi ha dues excepcions: un compte supervisat de Family Link o un compte escolar.

Ordinadors de sobretaula i portàtils

Els ordinadors, si els han de fer servir xiquets i xiquetes, han d’estar en les zones comunes de la casa que ens permeten seguir la seva activitat. És convenient tenir SEMPRE la càmara tapada i educar els infants a No compartir cap tipus d’informació personal a les xarxes.

L’ordinador és una eina de treball, s’hauria d’evitar fer-lo servir com una màquina d’entreteniment amb jocs, especialment si són on-line.

No s’aconsella en cap cas la compra d’un ordinador per a ús exclusiu del xiquet o xiqueta, ja que aquest ha d’estar sempre en un lloc comunitari i no a la seva habitació. És convenient crear un usuari pel xiquet o xiqueta amb les mesures de control parental necessàries.

Accés a serveis de vídeo tipus Netflix, Rakuten, Movistar +.

S’aconsella establir mesures de control parental i protegir-ne els continguts per a persones adultes amb contrasenya. El consum de productes audiovisuals ha de ser sempre adequat a l’edat. És convenient crear un usuari amb restricció d’edat per a consum dels infants i protegir els altres usuaris amb contrasenya sempre que sigui possible. A Netflix, per exemple es pot establir un PIN per evitar veure continguts adreçats a una edat major de la seleccionada, Movistar+ té també mesures de control parental, a l’igual de Rakuten Cal dedicar un temps a configurar com cal tots aquests serveis.

Per a més informació us deixem l’enllaç al document Protecció dels menors en el món digital. Guia per a les famílies, elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Esperem que aquests consells hagin estat d’utilitat i animen a mares i pares a posar-los en pràctica, si encara no ho heu fet, perquè sabem que en això tots i totes hi estem d’acord, o no?

Us convidem a deixar els vostres comentaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>