Fitxa Resum del Reglament del Kin-Ball

 També us ho podeu descarregar en pdf clicant aquí

 INTRODUCCIÓ

El kin-ball és un esport per equips creat al Quebec (Canadà) en 1986 per Mario Demers, un professor d’Educació Física, amb la finalitat d’eliminar l’individualisme en l’esport d’equip i fomentar la interacció positiva i la cooperació entre els components de l’equip. Actualment juguen més de 3.5 milions de persones al món, especialment al Canadà, Japó, Bèlgica, França, Suïssa, Espanya i Malàisia. Espanya ha guanya molt prestigi en aquest esport i ha aconseguit molt bones classificacions i fins i tot alguna medalla.

QUIN ÉS L’OBJECTIU ?

L’objectiu d’aquest esport és que l’equip cridat eviti que la pilota toqui al terra. Si aquest  l’agafa, fa la crida a un altre equip i el joc continua fins que algun dels equips fa falta.

 QUIN ESPAI I MATERIAL FEM SERVIR ?

La superfície de joc varia depenent de l’espai de joc. La pilota és característica d’aquest esport. Medeix 1.22 metres de diàmetre i està inflada amb aire a pressió. El seu volum i pes la fan diferent i molt motivadora. Una altra característica del kinbol és l’ús dels petos en els tres colors oficials: rosa, gris y negre.

COM ES JUGA ?

Nombre de jugadors. Es juga entre 3 equips. Cada equip està format per un mínim de 4 jugadors y un màxim de 8. Sempre ha d’haver 4 jugadores de cada equip en el àrea de joc. El capità de l’equip representa al seu equip i és l’únic que pot dirigir-se a l’àrbitre, de manera educada i sempre que la pilota no estigui en joc.

Durada del partit. Un partit de KIN-BALL sport consta de 3 períodes de 15 minuts. L’equip amb menys punts començarà de nou el joc. En la vostra categoria, es realitzen 2 períodes de 8 minuts. El cronòmetre només s’atura en moments específics com una lesió, una obstrucció involuntària, i d’altres casos en els quals l’àrbitre decideix aturar el joc.

Servei Inicial: Marca el començament del partit o del període. El primer servei del partit o d’un període ha de fer-se des del mig del terreny de joc. La tornada al joc després d’una falta, es realitza des del lloc on s’ha comés la falta.

Canvis: Només estan permesos quan es senyalitza una falta o quan n’hi ha alguna lesió.

La crida. Es l’acció en la que l’equip ofensiu anomena l’equip que haurà de defensar el seu llançament. La crida sempre ha de fer-se per un sol jugador de l’equip ofensiu, abans del cop, amb tots els jugadors de l’equip en contacte amb la pilota, i amb veu clara i alta per ser identificat el color de l’equip al que es fa la crida. Només es pot cridar un color.

Llançament de la pilota. Per tal que una sacada sigui valida:

  • La pilota pot ser colpejada o empentada amb qualsevol part del cos per sobre dels malucs. El contacte amb els peus només s’accepta en defensa (per aixecar la pilota).
  • Els quatre jugadors de l’equip han d’estar en contacte amb la pilota durant el cop
  • La trajectòria ha de ser ascendent abans de tocar al terra.
  • La pilota ha de recórrer una distancia mínima de 1.83 metres.
  • Un mateix jugador no pot fer dos cops consecutius dins del mateix període.
  • El cop es pot fer només dins dels límits del terreny de joc.

Intenció de lesionar. Un cop no ha de tenir mai la intenció de lesionar, es a dir, no ha de ser llençat directament a un jugador, amb excessiva potencia i a curta distància.

Recepció de la pilota. S’ha d’aconseguir sense que la pilota toqui el terra, sense ser retinguda per la roba, i sense ser agafada per un sol jugador.

Defensa il·legal. Una falta de defensa il·legal es produeix quan un jugador de l’equip que no participa en la jugada, entra en contacte amb la pilota i interfereix en la jugada.

Passes. Es fan “passes” quan després de contactar tres jugadors de l’equip defensiu, aquests es desplacen amb la pilota. Es pot pivotar, però no el desplaçar-se.

Regles dels 10 i els 5 segons. Es produeix quan en el moment de començar el joc després d’una falta o aturada, i només quan almenys dos jugadors estan en contacte amb la pilota, es triga mes de 10 segons en fer la crida. De la mateixa manera, des del moment en que tres jugadors d’un equip han estat en contacte amb la pilota, tenen 5 segons per fer la crida i colpejar-la.

Atac Injustificat. Un equip no pot fer la crida d’un altre que tingui dos o més punts de diferencia amb ell, excepte si aquest va guanyant. Si la crida la fa l’equip que va primer haurà de fer-lo a l’equip que va segon. Si està empatat en primer lloc amb un altre equip, haurà de dir a aquest obligatòriament.

Obstrucció voluntària. L’obstrucció voluntària entre dos jugadors està considerada com el fet de bloquejar, agafar, empentar o xocar amb un jugador. Es considera també obstrucció voluntària el fet d’impedir la progressió d’un jugador o la formació de la posició ofensiva d’equip. Si hi ha obstrucció voluntària d’un jugador, l’equip i el jugador rebran un avis menor.

Sistema de puntuació. Quan un equip fa una falta, els equips no infractors aconsegueixen un punt. Guanya l’equip amb més punts al final del partit.

 

L’ESPERIT ESPORTIU I ÈTIC DEL KIN-BALL

Qualsevol comportament contrari a la carta d’esperit esportiu i ètic, penalitzarà a l’equip amb un avís menor o major.

Avís Major és qualsevol signe o comentari vulgar o ofensiu per part d’un jugador, qualsevol acció o paraula emprada amb la intenció de fer mal a algú.

  • Avís Menor és qualsevol conducta antiesportiva com no respectar les decisions de l’àrbitre, no respectar als companys, adversaris, entrenadors, etc., no utilitzar un llenguatge apropiat, o buscar una falta intencionadament. També les obstruccions voluntàries entre dos jugadors o entre un jugador i la pilota.

El primer avis menor significa 1 punt per cada equip al marcador final, a més d’un avis personal del jugador. Si un jugador rep dos avisos menors o un avis major, serà expulsat del partit, però el seu equip seguirà amb quatre jugadors de camp (2 avisos menors al mateix jugador = un avis major – 1 avis major = expulsió del jugador del partit actual). Si un equip es troba amb tres jugadors després de l’expulsió d’un dels seus jugadors, queda desqualificat del partit. Quan a un equip li donen el segon, tercer i quart avis, cada un dels altres equips rep 5 punts en el marcador. El quart avis a més porta a la desqualificació de l’equip. El partit continua amb dos equips. Un avis menor o major, compta sempre com un avis d’equip.

També és pot atribuir desprès de cada un dels períodes 3 punts a l’equip que va primer. Si hi ha empat, es pot donar un punt a cada un dels equips empatats. Després del partit, es reparteixen 18 punts entre els tres equips segons la següent taula:

Blanc Negro Rosa Blanc Negre Rosa
Situació A 30 30 30 6 6 6
Situació B 32 30 28 10 6 2
Situació C 32 30 30 10 4 4
Situació D 32 32 30 7 7 4

QUINS SÓN ELS DEURES DELS JUGADORS ?

Tots els jugadors de Kin-ball, abans de començar a jugar, han d’acceptar una sèrie de deures:

  • Conèixer i respectar les regles del joc.
  • Acceptar les decisions de l’àrbitre amb esportivitat.
  • Actuar de forma esportiva amb els següents principis: ser educat amb l’àrbitre i amb els oponents; evitar accions i comentaris que puguin influenciar en les decisions arbitrals; evitar accions i actituds que serveixin per perdre temps de joc intencionadament; no discutir ni protestar les decisions arbitrals (només el capità).

CARTA DE L’ESPERIT ESPORTIU I ÈTIC

Els educadors, els pares, els entrenadors, els esportistes i tots els participants han de demostrar l’esperit esportiu i ètic posant-lo en pràctica. Cada un d’ells ha de fer la seva part per tal de promoure una pràctica esportiva més humana i formadora.

Mostrar esperit esportiu és:

Conèixer, comprendre i respectar totes les regles (escrites i no escrites)

del teu esport, i per suposat, no intentar cometre mai intencionadament una falta.

____________________

Respectar als responsables. La presència de responsables o àrbitres és

un aspecte essencial en tota competició. Es mereixen el respecte de tots.

_____________________

Acceptar totes las decisions de l’àrbitre sense posar en dubte el seu judici.

_____________________

Reconèixer dignament  la derrota.

_____________________

Acceptar la victòria amb modèstia i sense ridiculitzar l’adversari.

_____________________

Reconèixer les bones accions tècniques i tàctiques de l’adversari.

_____________________

Renunciar a guanyar de manera il·legal.

_____________________

Voler enfrontar-se a rivals en igualtat.

_____________________

Animar als companys, més encara després de cometre una errada

que quan realitzen una bona jugada. Acceptar les diferències individuals

de tots els jugadors.

______________________

Mantenir la dignitat en tot moment, demostrant que podem dominar

els nostres sentiments i refusant l’ús de la violència física o verbal.

 

¡ L’ESPERIT ESPORTIU ÉS EL QUE MÉS IMPORTA !

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>