NOMÉS IL·LUMINAT PER SA CEGUESA DE MIQUEL REVERTÉ AGUILAR

(Andrea Reverté)

Els alumnes de 4t d’ESO hem pogut gaudir aquest tercer trimestre amb la lectura d’una novel·la d’un professor de la casa, Miquel Reverté Aguilar. Es tracta del premi de narrativa Armand Quintana de la ciutat de Calldetenes de l’any 2013.

El protagonista, que és cec, “és una persona entranyable que s’acaba convertint en no desitjable”, segons Miquel Reverté. A Només il·luminat per sa ceguesa, que s’estructura a través d’una entrevista periodística, no hi falta l’element fantàstic: el personatge principal hi pot veure miraculosament gràcies a una càmera de fotos. Ara bé, aquells a qui retrata acaben morint.

L’autor ens ha explicat que va prendre com a referència al seu iaio i que la majoria d’activitats (matalasser, esmolet, sereno, daller, espardenyer…) que explica al llibre, quan el fotògraf era menut, són experiències pròpies que va poder viure personalment. També cal destacar els nombrosos malnoms ben propers com ara Federica “la Xata”, Joanet “de la boqueta torta”, Mingo “lo xatet de ca seua”, Pere “de Matalescanyes”, Cinteta “la Ramonilla”… O dites  com ara: “De sant Llúcia a Nadal, dotze dies de cabal”.

Ens ha semblat també curiós el palíndrom que empra per a referir-se a la nostra població de la Ràpita, “Atipar”, una paraula que llegida al revés és precisament “Ràpita”. Com feia Salvador Espriu amb “Sinera”, que si el llegim al revés és Arenys.

Ha estat molt enriquidor poder tindre un autor rapitenc com a lectura dins la matèria de Llengua catalana i literatura i també ben curiós conèixer aquesta novel·la i moltes més de l’escriptor i professor Miquel Reverté Aguilar.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>