Entrevistem en Jaume – Cicle superior

Aquest dilluns 11 de novembre va venir en Jaume Feliu (que és el pare de la Joana) i com que és geògraf ens va venir a contestar unes preguntes que teníem preparades i algun dubte sobre: el canvi climàtic, les centrals nuclears, les fàbriques, CO2, metà… Ens va dir que la nostra pregunta ( Si Espanya el 2050 puja 10 graus al Marroc també. Haurien de migrar?) estava mal formulada i que en realitat només en pujaran uns 2 o 3. També ens va explicar que les centrals nuclears provoquen pluges àcides però que no afecten al canvi climàtic. I només afecta a la salut de les persones. Ens va explicar que hi ha fàbriques que no contaminen i altres coses.

Pregunta: Si Espanya al 2050 puja 10 graus el Marroc també. Haurem de migrar?

  1. Pugen els mateixos graus a tots els llocs de la Terra?

Pujaran les temperatures entre 2 i 3 graus l’any 2050. La pregunta està mal formulada. Pujaran més les temperatures als llocs d’interior: Madrid, Marrakesh, etc. Sobretot a països del Mediterrani com França, Espanya, Itàlia.

  1. Si la conseqüència de tot això és que el nivell del mar puja, canviaria el mapamundi?

La temperatura del mar puja cada any. Les especies moren, apareixen noves algues i bacteris que maten les especies que ja viuen al mar. Els ecosistemes canvien molt. El mapa canviarà lleugerament.

  1. Quin és el país on pujaran més graus les temperatures?

Al Mediterrani.

  1. Per què pugen les temperatures?

Les temperatures pugen perquè es provoquen gasos que generen CO2. Es crema carbó, petroli, etc. Els rajos del sol queden atrapats sota els gasos i puja la temperatura.

  1. Si l’aigua del mar puja, què ens passarà?

Ens haurem d’adaptar.

  1. Els animals poden aguantar tants graus com un ésser humà? Hauran de migrar?

Depèn de l’espècie. Es mouran a zones on puguin viure. Buscaran un clima que els vagi bé.

  1. Què passaria si a totes les ciutats pugessin les temperatures?

Existeix l’illa de calor urbana. Hi ha dos graus de temperatura més que a la resta de regions per la contaminació que emeten els cotxes, les fàbriques, etc.

  1. Ens morirem pel canvi climàtic?

Tenim certs recursos  per adaptar-nos. Diferència entre ser ric i pobre. Ens adaptarem a les inundacions a la costa, als incendis, etc.

Conversa:

El permafrost tapa gasos que estan gelats. Si s’escalfa la Terra el permafrost es desfarà i els gasos s’elevaran. També hi ha virus i bactèries congelades a sota que produiran noves malalties.

El cotxe elèctric contamina. Les bateries es fan amb liti, que es troba a pocs llocs. I es necessita molta energia per a extreure’l.

Encara no es sap què passa si mengem plàstics perquè no ha passat amb anterioritat.

Pot ser les muntanyes no estaran nevades a 2050 i els arbres no seran els mateixos.

Les centrals nuclears no produeixen escalfament. Generen radiació però no afecten al canvi climàtic. Generen les pluges àcides. La radioactivitat genera certs tipus de càncer.

Per descarregar les imatges premeu aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>