Qui som?

El terme municipal del Masroig, de 15,50 km² d’extensió, es troba al sector meridional i més baix de la comarca del Priorat, sobre un turó de 192 m d’alçada, al marge esquerre del darrer tram del riu Siurana.

L’activitat principal de la població és l’agricultura. Les terres del Masroig produeixen vi, oli i ametlles d’una gran qualitat.

Limita amb el Molar (NW), Bellmunt del Priorat (NE), Falset, Marçà (E), els Guiamets (S), i amb Garcia (W), que pertany a la comarca de la Ribera d’Ebre.

El poble del Masroig és l’única entitat de població que es troba dins el terme.

El sector més elevat és el de llevant, amb 341 m al tossal de Puig-roig i 305 a la Tosseta. El riu de Siurana, poc abans de la seva confluència amb l’Ebre, forma el límit nord-occidental, i rep per l’esquerra diversos barrancs (d’en Pou, de la Vila i de la Raora).

La carretera local T-734 comunica el poble amb el del Molar i la Figuera i amb la carretera N-420 de Reus a Falset, Móra d’Ebre i Gandesa.

La població és de probable origen islàmic. El territori, però, estigué habitat des de molt antic, ja que al turó del Puig-roig s’han trobat importants restes d’un assentament preibèric. També al coll de les Pinyeres, la millor talaia del curs del riu Siurana, hi hagué probablement fortificacions ibèriques, aprofitades més tard per civilitzacions posteriors, de les quals encara queden vestigis.

Etimològicament, el nom del poble, podria venir de la unió dels mots Mas i Roig, fent referència al primer mas, encara que també podria derivar de “mà roja”, ja que a l’escut hi ha una mà.

La Festa Major d’hivern té lloc per Sant Sebastià i se celebra el dissabte més proper al dia 20 de gener i al voltant del 24 d’agost, té lloc la Festa Major d’estiu Sant Bartomeu

 

sitmasroig