Per una societat lliure de violències sexuals

Què són les violències sexuals?

Les violències sexuals són un tipus de violències masclistes. La seva característica principal és que utilitza el sexe com a forma de control i dominació vers les dones.
Quan parlem de violències sexuals, parlem de moltes situacions diferents que succeeixen a les vides de les dones i les nenes. L’assetjament sexual, els abusos i les agressions sexuals són formes d’aquesta violència masclista.

Hi ha altres formes de violències sexuals que pel seu caràcter més estructural no les qualifiquem “com a tal” a primera vista. Però són precisament aquestes violències generades socialment i mantingudes per la publicitat, la moda, els mitjans de comunicació i el llenguatge sexista, les que acaben conformant l’estereotip de dona atrapada, amb un cos perfecte i sempre disponible.

Moltes de les formes de les violències sexuals es poden donar en diversos àmbits: a la parella, a la feina, a les xarxes socials, a la família, al carrer i als espais d’oci. I es poden donar a qualsevol edat.

Quina és la causa de les violències sexuals?

La causa principal de les violències sexuals és el masclisme. Aquest masclisme vulnera els drets de les dones a viure amb llibertat i autonomia la seva sexualitat, els seus espais i la seva vida.

Totes les persones que conformem la societat hem estat educades en valors socials on les idees masclistes han impregnat la nostra manera de veure el món, els altres i a nosaltres mateixes. Contamina la percepció que tenim sobre les sexualitats, sobre què és ser dona i home, encaixant-nos en etiquetes rígides, i també sobre com han de ser les relacions, condicionant, fins i tot, la manera de lligar. Aquestes idees masclistes estan tan impregnades en la nostra vida que ens semblen naturals i normals, però de fet són idees apreses. I precisament, són aquestes idees apreses les que els homes utilitzen per agredir i justificar-se. Aquestes idees també són les que dificulten a les dones poder identificar la majoria d’abusos i assetjaments que pateixen.

Prendre consciència de les violències sexuals: Jo també (#metoo)

Com puc identificar que he viscut algun tipus de violència sexual?

Font: Campanya de prevenció i detecció de les violències sexuals (Institut Català de les dones)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>