Biblioteca: Setmana dels llibres prohibits

Aquesta setmana, és un esdeveniment internacional organitzat per totes les biblioteques del món per lluitar contra les injerències que moltes vegades patim els bibliotecaris i el dret d’accés a la informació de la ciutadania per condicionar el fons de les biblioteques.

Com a biblioteca us convidem a l’hora de lectura de dilluns 9 i dimarts 10 d’octubre a parlar d’aquest fet ó i els ajudeu a reflexionar sobre els motius que van portar a prohibir llibres com:

Vida Privada de Sagarra, per antifranquista i antimonàrquic
Els viatges de Gulliver, per criticar el poder i per escatològic (apaguen un foc pixant)
El Màgic d’Oz, per ser un llibre on les dones són massa poderoses i per fer somiar als ciutadans amb una societat perfecta
Huckleberry Finn, per fer servir la paraula “negre” en relació a la gent de color
Harry Potter, per fomentar la bruixeria i el paganisme entre els infants
Alícia en terra de meravelles, per fomentar el consum de drogues
Rebel·lió dels animals, per fomentar l’animalisme i la igualtat entre persones i animals, criticar el comunisme, la religió ortodoxa, etc.
El azul es un color cálido, per pornogràfica (el còmic que inspira la pel·lícula “La vida d’Adele” que conté té una escena de sexe lèsbic).

Uns volem convidar a fer un petit debat amb tot l’alumnat durant l’hora de lectura per reflexionar sobre això. Us proposem:

Ensenyar alguns dels títols del llistat de dalt, o algun altre de la vostra elecció.
Preguntar a l’alumnat si l’ha llegit i que expliquin molt breument la trama (si ningú ho ha llegit ho podeu fer vosaltres)
Preguntar a l’alumnat si creu que el llibre conté cap idea que algú vulgui invisibilitzar
Convidar a reflexionar a quins grups o perfils poden encabir-se aquests censors
Preguntar si es creu que a dia d’avui encara hi ha censura a: La resta del món, Espanya, Catalunya, Barcelona…?
Coneix l’alumnat algun cas?
Té sentit o utilitat que les biblioteques duguin a terme aquesta campanya?

Us recordem que al nostre país, des del Govern valencià per exemple, s’han organitzat diverses campanyes tant de censura de llibres a les biblioteques públiques, com a les biblioteques escolars i creiem que és un tema del que cal parlar a classe i per això us convidem a fer-ho. Però no només es censura des de la dreta, també des de l’esquerra tenim casos propers de censura a biblioteques escolars. Fa uns anys va tenir lloc el cas caputxeta, a la ciutat de Barcelona.

Atentament,
Carlos Ortiz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>