I’M A CHEMIST

Aquest dimecres, 15 de novembre, l’alumnat de 4t d’ESO de l’àmbit cientificotecnològic hem tingut l’oportunitat de gaudir de la xerrada “I’m a Chemist…” de Marcel Swart, Dr. en química, professor ICREA de recerca i director de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG. La xerrada-col·loqui està emmarcada dins la Setmana de la Ciència 2017, que se celebra del 10 al 19 de novembre de 2017, amb el principal objectiu de despertar i potenciar l’interès del jovent vers la ciència i la tecnologia.

En Marcel ens va explicar com treballa un químic teòric. La seva eina de treball són els ordinadors i els supercomputadors com el Marenostrum un dels més potents d’Europa i l’emblema del Centre de Supercomputació de Barcelona.

Com a químic teòric el Dr. Swart estudia els mecanisme de diferents tipus de reaccions, especialment els intermedis de reaccions i estats de transició, que sovint presenten un temps de vida massa curt per a ser observats experimentalment. La predicció teòrica pot oferir una informació molt útil a la química del dia a dia en el laboratori per tal d’avançar en el disseny de noves estructures  moleculars.

La recerca en aquest àmbit, ens pot oferir diversos avenços cientificotecnològics com pot ser la modelització d’estructures que transportin medicaments a un punt específic del nostre cos i ser més efectius en el tractament contra el càncer o  l’Alzheimer per exemple; o obtenir noves fonts d’energia respectuoses amb el medi ambient, a través de la recerca del disseny de nou catalitzadors; o estudiar com funcionen el mecanismes de reconeixement dels gustos a nivell neuronal o fins i tot les possibilitats de manifestar determinades malalties genètiques a través de la modelització de la interacció d’algunes molècules amb determinades proteïnes.

La xerrada va ser molt i molt interessant, entenedora i propera tant des del vessant científic com humà. Agraïts d’haver pogut compartir aquesta estona amb un gran científic de la nostra ciutat.