“El llibre que us recomano per Sant Jordi”: “Dolça introducció al caos”

Escrit per Mar Oropesa García



Què passa en una relació amorosa, estable però encara relativament jove, quan un dels dos pren una decisió unilateral que afecta directament el futur de la parella?

“Dolça introducció al caos” és la història de la Marta i en Dani, dos joves que ronden els trenta anys i són parella des de fa dos. La Marta és fotògrafa i volta pel món i li agrada aquest ritme laboral emocionant. Per la seva banda, en Dani és guionista i fa classes d’escriptura per complementar un sou escàs. Es complementen i s’entenen. Un dia, la Marta descobreix que està embarassada de poques setmanes i decideix no continuar amb la gestació. Aquesta història se centra en els motius que porten la Marta a no voler ser mare (que acaba de rebre una oferta de feina prometedora), i els que pot tenir en Dani per intentar convèncer-la que sí, que ho sigui -un anhel que es desperta en saber que podria ser pare- però, sobretot, en la reflexió de quan i com s’ha de parlar sobre això amb la parella i les conseqüències que la decisió pot tenir en el seu univers.

L’escriptora Marta Orriols ha volgut parlar d’un tema actual tan recurrent com el de la maternitat. L’autora, amb aquesta novel·la d’estil directe, no ens ha deixat indiferents i aconsegueix que, com a lectora, em posicioni en cada moment fins al punt que arribo a comprendre els motius dels dos protagonistes.

Així doncs, la meva opinió és que l’autora ha estat molt encertada amb el títol de la novel·la, perquè és una muntanya russa  i ha jugat perfectament amb la contradicció dels sentiments dels protagonistes en qüestionar-se ser pares. A “Dolça contradicció al caos”, l’autora ha volgut fer un toc d’atenció a les polítiques de conciliació de la vida laboral i familiar, del nostre país. Sincerament, crec que ho ha aconseguit. També vull afegir-hi la perfecta descripció que fa la Marta Orriols de les diferents situacions i emocions, perquè fa servir un llenguatge molt íntim, que ens atrapa i facilita submergir-nos en els pensaments de la Marta i el Dani.

En resum, a “Dolça introducció al caos”, l’escriptora narra com s’estimen dues persones corrents, i en fa un anàlisi al voltant de la voluntat i la llibertat sobre el dret a decidir de ser pares.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>