“Un dia que vaig anar amb bicicleta per les muntanyes del Garraf, em vaig adonar que podria fer el Treball de Recerca sobre els esports a la nostra comarca”: Jaume Fernández

Escrit per l’alumne Juanjo Garcia-Muñoz

L’alumne de 2n de Batxillerat Jaume Fernández explica les motivacions personals que el van portar a fer esports pel Garraf aquest estiu, i traslladar-ho en el Treball de Recerca (TR).

Juanjo: Què et va motivar a fer aquest projecte?

Jaume: El fet que sempre he anat en bicicleta i sempre he estat en contacte amb la muntanya. Va ser un dia que vaig fer-hi una sortida, i llavors vaig pensar que podria enfocar el treball en l’esport a la muntanya. L’objectiu últim que em plantejava era motivar la gent que hi fes més esport.

Juanjo: De tots els esports que has pogut experimentar fent el TR, quins d’ells t’han agradat més i per què?

Juame: El que més ha estat l’escalada; no coneixia aquest esport al 100%, només havia escoltat parlar-ne, i molt esquemàticament. L’escalada era una cosa que sempre m’havia cridat l’atenció però que mai no m’havia plantejat practicar-la. I va ser així fins que vaig provar-ho la primera vegada i ja m’hi vaig quedar enganxat. I tot això sense excloure’n la bicicleta, córrer, i caminar per la muntanya.

Juanjo: Ens podries explicar cap anècdota de les rutes i senders que vas seguir?

Jaume: [Riu]. Te’n dic una, que em va passar quan anàvem a la muntanya la Morella. Vaig fer tard, així que vam sortir cap a les 10:00 am, en ple estiu. Com que se’ns va fer tan tard, va ser un dia semblant com si fóssim a l’infern per culpa de la calor que feia. A l’hora de tornar-ne, pensava que em quedaria estès a mig camí. Vam haver d’aturar-nos al casal dels caçadors per poder restablir-nos .

Juanjo: Quines propostes donaries a algú que volgués començar cap d’aquests esports?

Juame: Els diria que els esports com caminar, bicicleta i córrer no tenen gaire complicació. Després els recomanaria que s’informessin bé sobre la ruta que tenen pensada. En canvi, hi ha altres esports, com l’escalada i l’espeleologia, que sí que necesiten un requeriment específic, tant de material com també d’anar-hi amb algú amb experiència.

Juanjo: Quin consell donaries als alumnes de 1r de Batxillerat, que aquest any han de decidir el TR que voldran començar a fer a l’estiu i acabar en el primer trimestre de 2n?

Jaume: El meu consell és que se centrin en un tema relacionat amb la seva vida quotidana, que no busquin temes genèrics o d’altres dels quals ja es parlen molt sovint. Penso que si parteixen d’una motivació personal podran aprofundir amb més detall, perquè el tema els interessa.

Juanjo: Per acabar, quin és el teu pròxim objectiu quant a l’escalada o rutes de bici?

Jaume: El meu objectiu és anar millorant a poc a poc. Així que m’agradaria anar a la Roca del Vallès a entrenar-me, i més endavant poder preparar grans rutes, com per exemple als Estats Units d’Amèrica. De fet, quan m’imagino treballant, em veig en feines relacionades amb la muntanya.

Extracte del TR de l’alumne de 2n de Batxillerat Jaume Fernández

PART PRÀCTICA 7. SENDERS I RUTES QUE HE FET

La part que he posat en pràctica ha estat el ciclisme de muntanya al Garraf. Per fer això, he fet les rutes que són més agradables i tradicionals que podem trobar al Garraf. Ha estat una experiencia bastant divertida, ja que puc gaudir de l’esport com m’agrada i a part compartir-ho amb vosaltres. A part de fer les rutes, he fet una petita gravació on es pot veure’m com vaig amb la bicicleta i alguns dels llocs que trobo emblemàtics quan surto a la muntanya a fer bicicleta.

 VILANOVA I LA GELTRÚ – CASA ALTA – PANTÀ DE FOIX – CASTELLET DE FOIX

Aquesta és una ruta de mountain bike amb un tros de carretera. Es tracta d’un petit recorregut, amb un total de 34,26 km. Està començada des de Vilanova, amb l’objectiu d’arribar a Castellet de Foix. El principi de la ruta consisteix en arribar a Casa Alta. Per arribar, s’ha de passar per Mas de l’Artís. Un cop situats, s’ha d’anar en direcció al balcó de Vilanova, aquest quilòmetre te un desnivell pronunciat amb una pujada al balcó curta però intensiva. Quan ja som dalt del balcó, s’ha d’anar en direcció a Casa Alta i immediatament girar direcció a Castellet. Ara és tot baixada moderadament tècnica fins a arribar al pantà. Un cop al pantà s’ha d’anar pujant per la carretera fins a Castellet. Quan ja som al Castellet, s’ha de tornar fins a Vilanova per la carretera del pantà, on podem trobar força llocs coneguts com la zona d’escalada “la Talaia”, la casa de colònies de Can Foix i el Càmping Vilanova Park. Finalment, arribem a Vilanova. És una ruta força fàcil i assequible per algú amb un nivell mitjà.

VILANOVA I LA GELTRÚ – LA MORELLA – VILANOVA I LA GELTRÚ 

Aquesta ruta de gran recorregut té un total de 51,46 km i 1.053 m de desnivell. Podríem dir que creua quasi bé tot el Garraf. Comença a Vilanova i va fins a la Morella (Castelldefels). La primera destinació que tenim és Sant Pere de Ribes. Un cop a Sant Pere de Ribes s’ha d’anar en direcció a Mas Alba. Després agafar el camí de la fita i seguidament ens trobem amb un tros de carretera fins a la Morella, tot pujada. Per tornar, s’ha d’agafar un camí que va per darrere de la Morella. Son unes trialeres amb bastant de desnivell i molt pedregoses. Per aquí arribem a camí de Begues de Plana Novella. Des d’aquí és tornar pel mateix lloc d’on hem vingut fins arribar a Vilanova. Aquesta ruta està dissenyada per a gent amb més experiència i amb unes capacitats físiques i tècniques focalitzades cap al ciclisme. Personalment, hi ha trossos com les trialeres on es requereix força tècnica.

VILANOVA I LA GELTRÚ – LA TALAIA

Ruta de petit recorregut, amb una llargada de 20km i 387 de desnivell. Comença a Vilanova, passa pel balcó i es torna per la Talaia cap a Vilanova. Es tracta d’anar fins al Mas de l’Artís; un cop situats, hem d’anar en direcció al balcó de Vilanova. La pujada al balcó és curta però és on més desnivell s’acumula. 35 Un cop ja som a dalt del balcó, hem de tirar direcció cap a la Talaia. Per anar cap a la Talaia, s’ha de passar pels tobogans, un camí ple de pujades i baixades, que es fa divertit. Finalment, quan ja som a la Talaia, es baixa en direcció al Càmping Vilanova Park. Ja ens trobem a Vilanova. La recomano a la gent que s’hi estigui iniciant, ja que és una ruta agradable de fer i no es fa pesada. Sobretot es gaudeix del paisatge que envolta Vilanova, les vistes valen molt la pena.

VILANOVA I LA GELTRÚ – PUIG DE L’ÀLIGA – VILANOVA I LA GELTRÚ

És una ruta de petit recorregut i circular, ja que l’anada i la tornada son les mateixes. Té una llargada de 32,76 km. Començant des de Vilanova, pujant al puig de l’Àliga i tornant a Vilanova pel mateix lloc. Consisteix a arribar a Mas de l’Artís. Un cop situats, s’ha d’anar en direcció al balcó de Vilanova i seguir pujant fins a un canvi de direcció cap a la dreta que trobem abans d’arribar a casa alta. Comença la pujada cap al turó de les tres partions. 36 Un cop al turó, s’ha de seguir pujant fins a arribar a conquerir el puig. La tornada és pel mateix lloc que hem vingut. Com que és baixada pronunciada, requereix molta atenció ja que hi ha moltes corbes tancades i és un sòl pedregós.

1 comentari

  1. Federico esteban

    Jaume. Una de les coses que m’encanta del Garraf és les possibilitats que ofereix per fer rutes amb bicicleta pels camins, senders i corriols del Parc Natural del Garraf. Vaig coneixent-los a poc a poc i m’identifico amb tu en aquesta manera d’estar prop de la natura. Em trobo a mi mateix. De fet,un dia vaig fer la ruta que expliques de la Morella, i a la tornada, a l’estiu, em va passar el mateix, molta calor, sense aigua i sense conèixer del tot per on anava. Va ser una aventura extenuant però que no oblidaré mai! Espero que continuïs gaudint tant de l’escalada com de la bicicleta; et fa conèixer molta gent, a tu mateix i la geografia del teu entorn. Endavant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>