UN DIA AL COSMOCAIXA, per Judit Prat Samsó de 2n ESO

La Patri era la científica encarregada de fer-nos el taller. Primer, i per situar-nos en el camp de la ciència, ella ha fet petits i diferents experiments per introduir el tema. Ha tirat dins un vas de precipitats aigua en estat pur i oli, i hem pogut veure que era una mescla heterogènia i que per separar els dos components es necessitava un embut de decantació. Després n’hem fet un altre amb sorra i llimadures de ferro i hem pogut veure que era una mescla heterogènia i que es podien separar per mitjà d’un imant potent.

Després, com que ja ens ha introduït el tema hem passat als experiments més complexos i amb elements de la taula periòdica. Abans de fer aquest experiment i com que en alguns hi havia substancies tòxiques i perilloses els voluntaris ens hem posat guants de plàstic, ulleres i les nenes per fer els experiment ens hem hagut de fer una cua per no fer malbé el cabell amb les reaccions.

Hem fet un indicador de pH universal neutre, és a dir de color groc, amb base i àcid en un matràs erlenmeyer, després hem fet pasta de dents d’elefant amb un matràs erlenmeyer, aigua oxigenada, sabó, iodur de potassi i  una vareta per remenar. Quan hem tirat el iodur de potassi ha reaccionat amb l’aigua i el sabó i ha format un xurro d’escuma groga i esponjosa. Llavors hi hem posat un termòmetre per saber la temperatura i ha ascendit de 23ºC a 58ºC, això segons ens ha dit la Patri era una reacció exotèrmica.

Després   hem posat un arbre de coure dins un recipient on hi hem tirat nitrat de plata i llavors l’arbre semblava que estigués nevat, encara que la reacció s’ha fet esperar una bona estona. Llavors hem agafat un vas de precipitats, iodur de potassi i amoníac i després de barrejar aquests dos ingredients en estat sòlid hem pogut observar com s’anaven convertint en líquid i que aquest era gelat. El termòmetre que hem posat per marcar la temperatura ha senyalat que feia només 6ºC, per tant aquesta reacció es endotèrmica.

Seguidament hem agafat un tub d’assaig aguantat per una gradeta i dins el tub hi hem posat zinc i després salfumant i hem pogut veure després d’agafar el tub amb unes pinces que en sortia un fum calent que és en realitat hidrogen de gas.  El penúltim experiment és el que ens ha sorprès més, el que amb un fil de coure i una flama s’han fusionat i la reacció ha sigut un flaix de llum molt potent, per tant hem fet una combustió.

 

En l’ últim experiment hem fet sevir  un evaporador rotatiu bastant gran. Llavors després d’evaporar una mica d’aigua, hem deixat sortir el gas de l’evaporador i hi hem posat un matràs erlenmeyer perquè es s´hi quedés uns segons, mentrestant hem acostat el matràs a una flama i llavors i inesperadament ha fet una fogonada.

Després d’esmorzar vam poder anar 1h i mitja lliures pel Cosmocaixa per poder observar i experimentar les diferents exposicions que hi havia. La que ens va agradar més va ser l’exposició de “Talking Brains” on es podia veure com els humans hem evolucionat al llarg del temps amb la llengua i la forma d’expressar-nos. Una de les activitats que ens va agradar més dins d’aquesta exposició va ser poder veure el desenvolupament de la llengua des que som petits fins que som adults amb unes ulleres de realitat virtual on podies interactuar només amb els ulls.

Ens va agradar molt, tant les exposicions com el taller i donem gràcies a la Xesca, l’Ariadna, la Maria i el Julián, per fer-nos gaudir tant d’aquesta excursió.

Judit Prat Samsó – 2n ESO

INSTITUT BADIA I MARGARIT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>