Ens visita el director i dramaturg Roger Bernat

El passat dia 4 de novembre va venir en Roger Bernat a l’institut a realitzar una xerrada-taller a l’alumnat d’Arts Escèniques de 2n de Batxillerat, dins del programa Flipart. En Roger Bernat és un director dramaturg català conegut per les seves obres caracteritzades per ser d’un teatre participatiu o immersiu, és a dir un teatre on el públic és el personatge principal de la història que va a veure. La consagració de la primavera o Pendent de vot són unes de les obres que més han destacat representant el teatre participatiu o immersiu.  

El teatre que proposa el Roger Bernat es caracteritza per ser diferent, ja que l’audiència participa lliurement i permet, sovint, visibilitzar problemes o conflictes socials . Aquest tipus de teatre té com a objectiu la creació col·lectiva d’obres fent que el públic sigui un participant actiu. El teatre immersiu es pot relacionar indirectament amb altres teatres que tenen com a objectiu tractar problemes socials, com el teatre de l’oprimit, el teatre fòrum, el teatre imatge… Perquè barrejant el teatre immersiu amb aquests altres teatres, s’aconsegueix que el públic mostri els seus sentiments reals cap a la problemàtica a tractar i que reflexioni sense prejudicis precedents. Tot i això, en fer aquests tipus de teatre pot passar que sorgeixin problemàtiques per la gran varietat d’opinions en la societat, però es pot aconseguir que la influència temàtica acabi sent favorable.

Durant el taller vaig aprendre molt més del que m’esperava. Per començar la cosa que més em va impactar aprendre, va ser que no només hi ha el teatre tradicional sinó que també existeixen altres tipus de teatre com l’immersiu o el teatre imatge que sincerament m’han fascinat perquè transmeten moltes sensacions d’una manera diferent i particular. Per una altra banda, em va semblar molt curiós que el públic pot arribar a fer una obra per si mateix amb només una pauta a seguir sense que cap expert ni director/a hi intervingui, ja que el públic és el protagonista. A més a més, vaig descobrir que al teatre on el públic és el personatge principal es reflecteixen comportaments sincers de la societat..  En definitiva, el teatre proposat pel dramaturg català pot ser una eina molt útil per a tractar problemàtiques socials, perquè en aquest l’audiència pot arribar a mostrar les diferents opinions lliurement. És una proposta molt única de fer teatre.

Article a càrrec de Clàudia Terés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>