Destapem la placa com a Escola Ambaixadora i descobrim els videoclips de violins i violoncels

Destapem la placa d’Escola Ambaixadora del Parlament Europeu amb representants de les diferents institucions que vam visitar el curs passat i ho musiquem amb els videoclips de l’araART i SONAESCOLA XL

El curs passat, el 2020-21, ens vam estrenar com a Escola Ambaixadora del Parlament Europeu, després de presentar-hi candidatura i ser-ne seleccionats. El repte no era fàcil perquè un projecte així, en plena pandèmia i en plenes obres, implicava molta organització.  A més a més, era un any de prova al final del qual ens avaluaven i decidien si acabàvem sent Escola Ambaixadora o no. No era el millor any per a grans projectes, però ens hi vam entusiasmar. Amb una mica d’aquí una mica d’allà, el projecte va anar creixent i cada vegada més professorat i grups d’alumnes s’hi van entusiasmar. Qui va tibar del carro van ser els 4 ambaixadors: l’Unai, l’Alexei, la Emma i el Gil; i amb la implicació de tots vam fer un munt de projectes i activitats: 1r d’ESO va visitar l’Ajuntament d’Igualada, 4t d’ESO va visitar el Parlament de Catalunya, vam celebrar el 9 de maig amb una xerrada amb la UAB, diferents nivells van fer projectes virtuals amb centres de França, 3r d’ESO va fer lapbooks sobre els països de la UE, 3r d’ESO va participar del concurs de fotografia Què és per a tu Europa?, 3r d’ESO va fer el treball de síntesi sobre l’exili i la memòria històrica, 3r d’ESO va fer un projecte sobre el mapa del tresor modernista a Igualada, 4t ESO va treballar els personatges cèlebres de la història d’Europa, 4t d’ESO va parlar sobre institucions democràtiques i llibres de la vida (Estatut d’Autonomia, Constitució, Codi Civil…), el Batxibac va fer una tarda de jocs sobre la UE, i diferents cursos van participar de cinefòrums, activitat #Nomorematildas, entre d’altres. En total, 19 activitats específicament vinculades al Programa Escola Ambaixadora del Parlament Europeu en què van participar tots els nivells del centre.

Amb aquestes activitats, al juny vam presentar la memòria i vam rebre la valoració, part de la qual volem compartir amb vosaltres:

    • El centro ha mantenido una serie actividades constantes relacionadas con el programa de Escuelas Embajadoras. Estas actividades han sido continuas a lo largo de todo el año así como muy variadas con respecto a su formato y desarrollo. Además el centro ha desarrollado algunas actividades excepcionales con respecto al resto de centros, que hacen que su labor se considere una buena práctica.
    • El centro ha participado en la actividad #NoMoreMatildas.
    • Han hecho una gran cantidad de actividades estre ellas un concurso fotográfico, una actividad entre alumnado francés y catalán, green deal, visita al parlamento catalán, conferencia sobre democracia, instituciones y libros para la vida.
    • La evaluación realizada sobre el centro para el programa de Escuelas Embajadoras ha sido positiva. El centro ha acreditado haber cumplido con los requisitos mínimos exigibles para el programa. Esto significa que han sido capaces de mantener un InfoPoint, se han realizado varias actividades de tipo europeísta, han trabajado en el aula con material propio o realizando un proyecto específico, y han realizado actividades con motivo del 9 de mayo.
    • Además, este centro ha desempeñado una labor destacada en el desarrollo del programa, manteniendo no sólo un alto grado de implicación en el proyecto y transmitiendo esto a su entorno más cercano, sino que han trasladado esto a sus comunidades. El centro ha llevado a cabo actividades muy destacadas de difusión de las actividades, así como acciones muy sobresalientes que són fruto de buenas prácticas para el resto de centros.

Per tant, valoració en mà, podíem celebrar que havíem superat la valoració com a Escola Ambaixadora i que, oficialment, renovàvem la participació al programa i rebríem la placa que ens acreditava com a tal. Amb la placa a la mà, i amb l’institut acabat, vam decidir que tot plegat s’havia de celebrar i que havíem de convidar a tots els agents que d’alguna manera havien fet d’aquest primer any com a Escola Ambaixadora, un any especial en el bon sentit de la paraula. Per tant, el dia 22 de setembre coincidient amb una data propera al Dia Europeu de les Llengües vam celebrar la cerimònia de descoberta de la placa que ens han fet arribar des de l’Oficina del Parlament Europeu de Madrid i hi vam convidar als representants de les dues institucions democràtiques que vam visitar el curs passat i que tan bé ens havien acollit: la senyora Alba Vergés, secretària del Parlament de Catalunya que al juny ens va acollir per sorpresa, i diferents representants de l’Ajuntament d’Igualada: senyora Patrícia Illa, senyora Carlota Carner, senyor Pere Camps Oviedo i senyor Jordi Marcè, tots ells regidors de l’Ajuntament d’Igualada, institució que vam visitar amb 1r d’ESO. També hi va participar la senyora Núria Sala, inspectora del centre.

L’acte va ser dinamitzat pels antics reporters i ambaixadors junior del curs passat del programa: Unai Muñoz, Alexei Granados, Gil Robert i Emma Cercós i va comptar amb la presència de diferents alumnes del centre: Iris Piedras i la Júlia Vila de 2n de Batxillerat, com a impulsores del projecte Escola Verda al centre; la Laura Hervàs de 1r d’ESO, l’alumna més jove de l’Institut; la Hadiatou Bah de 2n d’ESO, una de les alumnes més plurilingües de l’institut (parla 5 llengües!); el Quim París de 3r d’eso, campió europeu de bike trial; la Judit Sánchez de 4t,  dissenyadora del del quadre que il·lustra la nostra devisa Sapere Aude; i el Salmane de 2n ESO, com a últim alumne incorporat al centre La cerimònia va anar acompanyada de l’entrega de diplomes als professors responsables del programa: Albert Mateu, Xavier Patiño i Alba Sala. Així com dels diplomes als reporters juniors del curs passat.

La placa com a Escola Ambaixadora la van destapar la Laura, l’alumna més jove del centre, amb la senyora Alba Vergés; i els quadres amb el lema del centre i la missió, visió i valors, els van destapar la persona més gran del centre, la Magda, administrativa del centre, juntament amb la senyora Patrícia Illa. Les sedes que cobrien els quadres eren sedes pintades a 1r d’ESO pels alumnes que actualment cursen 3r d’ESO.

 

La idea era poder musicar l’acte amb la nova pantalla tàctil, però aquesta no va arribar a temps. Així que, acabat l’acte com a Escola Ambaixadora, vam descobrir els 3 videoclips que es van produir el curs passat en el marc del programa araART del Departament d’Educació conjuntament amb l’Escola de Música d’Igualada, que també formen part del programa SONAESCOLA XL i dels quals l’Ajuntament d’Igualada en paga el professorat de violins i violoncels, i que es van finançar amb un programa POEFA del Fons Social Europeu; uns videoclips que no deixen a ningú indiferent i que exemplifiquen alguns dels valors del centre. Aquests vídeos han estat possibles gràcies a la dedicació del Toni i la Laia, professors de violins i violoncels al nostre institut. Els trobareu a: 

I acabat l’acte dels violins i violoncels, els ambaixadors i els convidats a l’acte van passar per les classes a repartir la flama verda, una planta que vol significar els valors del centre i que cada grup classe haurà de cuidar i tenir cura, igual que tenim cura i cuidem el nostre institut. Esperem que aquesta flama verda segueixi creixent i que continuem impregnant el centre de projectes, valors i art!

 

Institut Badia i Margarit