Crítica teatral (Clàudia Terés Oliver)

El passat dimarts 5 d’abril, els alumnes d’Arts Escèniques, de Psicologia (de 2n de batxillerat), de l’Aula d’Acollida de l’institut i les Voluntàries per la Llengua (de 1r i 2n de batxillerat) vam anar al teatre Kursaal de Manresa a veure la III Mostra de Circ i de Teatre, en la qual alumnes de diversos graus relacionats amb les Arts Escèniques van mostrar les obres de temàtica feminista treballades durant el curs. 

Una d’aquestes obres era On són les dones?, de Lazzigags, una proposta refrescant i única de teatre. L’obra representa a un grup d’alumnes d’arts escèniques que tenen problemes per a trobar obres que al llarg de la història del teatre no haguessin exclòs a les dones. En la proposta s’hi pot observar molta naturalitat entre els actors i actrius, i també en l’escenografia que volia guiar al públic a una aula de classe amb els seus estudiants. Durant l’obra repassen famoses obres teatrals del llarg de la història que no han tingut en compte a les dones, i s’adonen que la vertadera finalitat d’aquestes no era la que semblava. A més a més, en la representació s’hi barrejaven diàlegs, hi havia interacció amb el públic, hi havia comèdia… Tots aquests elements van fer que l’obra fos molt amena. En general, la finalitat de l’actuació era mostrar al públic com durant la gran majoria de la història de la humanitat s’ha exclòs a les dones al teatre igualment que d’altres àmbits, i també com el masclisme està encara present en la nostra societat. 

En definitiva, el teatre proposat pel grup Lazzigags aporta una visió inèdita cap al masclisme i un nou format d’obra molt ben acollit pel públic, que sigui directament o indirectament, fa reflexionar sobre com les dones han estat tractades durant la història.