L’alumnat de 2n investiga la contaminació atmosfèrica a l’institut i als seus voltants

El projecte STEAM del segon trimestre de 2n d’ESO ha estat “Pollution”, un projecte on l’alumnat ha investigat i ha après més sobre contaminació atmosfèrica i els seus efectes sobre la salut. 

Vam iniciar el projecte movilitzant els coneixements previs de l’alumnat i a més vam tenir un “tret de sortida” molt interessant, una xerrada amb Guille López, especialista i activista per la qualitat de l’aire.  El projecte va seguir amb una fase de creació de coneixement per a descobrir què és la contaminació atmosfèrica i prendre consciència dels nivells de contaminació de la ciutat on vivim, les seves causes i els seus efectes sobre la salut. 

A continuació, l’alumnat va començar a investigar quines zones de l’institut o quins carrers estan més contaminades que d’altres, i això va portar a altres recerques relacionades. En molts casos es van fer servir sensors com el Smartcitizen facilitat pel Bibliolab de la Biblioteca Sagrada Família, o el DustTrak facilitat per la Fàbrica del Sol, per tal de prendre mesures de concentració de matèria particulada (PM1, PM2,5 i PM10). Amb les mesures que van prendre van poder contrastar les seves hipòtesis relacionades per exemple amb com varia la contaminació segons la distància respecte al trànsit, aules més o menys contaminades en funció de si donen a l’interior o a l’exterior, l’ús de mascaretes com a mètode protector, etc.. Altres equips van documentar-se sobre les accions que s’estan duent a terme per reduir la contaminació a la ciutat o van investigar el paper de les plantes en l’absorció de la contaminació, un equip fins i tot va construir un enginy en el camí d’entendre per què no hi ha vehicles que utilitzin energies renovables no contaminants, per citar alguns exemples.

El dia de l’exhibició pública cada equip va compartir l’article de la seva recerca en format pòster, així com altres evidències dels seus aprenentatges al llarg del procés. Amb la intenció de contribuir a la presa de consciència sobre l’aire que respirem alguns grups van citar una audiència pública, dissenyar un mural, o van fer una proposta d’intervenció al barri.

Us deixem algunes imatges que mostren aquests diferents moments viscuts i l’accés a un àlbum, on hi ha aquestes i d’altres imatges. Esperem que ho gaudiu!