La salut mental a l’Ínter

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya alertava, en el seu darrer informe, que ens trobem en una situació “emergència juvenil” en matèria de salut mental. Segons expliquen en el seu web: un de cada set joves pateix un problema de salut mental. Les persones entre els 18 i els 34 anys són les que més visites fan a centres i serveis de salut mental i el suïcidi s’ha convertit en la primera causa de mort no natural entre les persones joves. A més a més, aquesta emergència també pateix un biaix de gènere, i per cada home que pateix depressió, per exemple, la pateixen dues dones joves.

L’Institut Intermunicipal fa temps que treballa en la problemàtica i ha engegat diverses actuacions sense fer soroll i garantint al màxim la confidencialitat. Iniciatives com ara la col·laboració amb el CAP i amb diversos col·lectius, sessions individuals de contacte amb una psicòloga o la creació de grups d’autoajuda en diverses patologies o tallers a les aules per parlar de la salut mental en són alguns exemples.

La psicòloga Marina Ribes, de l’Índex de Sant Sadurní d’Anoia, i l’educadora social Anna Segura, de l’assessoria de Benestar Emocional D-Oïdes han visitat aquestes setmanes les aules d’FP del centre per apropar conceptes bàsics a l’alumnat, què vol dir salut mental i trencar tòpics i prejudicis. Com ens deien la Marina i l’Anna, s’associa popularment la salut mental amb termes negatius i no pas amb benestar. Ens van parlar dels factors de risc i protectors i ens van fer reflexionar a les aules.

Seguim treballant amb silenci i amb els ulls ben oberts del que passa dins de l’Institut i fora.