COMETA

west

Què és un “cometa”?

Els cometes són cossos fràgils i petits, de forma irregular, formats per una barreja de substàncies dures i gasos congelats.

La paraula cometa prové del grec κομητης   (komētēs), que significa cabellera. I és que aquest cos celeste del sistema solar, de petites dimensions i forma irregular rep el nom de cometa a causa de les llargues cues que deixa anar en viatjar per l’espai.

I què és aquesta “cabellera”?  En realitat són un conjunt de dolls d’aigua gelada i pols creades pel mateix cometa en el seu interior.Com que l’òrbita dels cometes és molt més allargada que la dels planetes ,en una punta els pot apropar molt al Sol i, en l’altra, els pot allunyar més enllà de l’òrbita de Plutó. Això origina que quan un cometa s’acosta al Sol i s’escalfa, els gasos s’evaporen i  desprenen partícules sòlides que formen la seva peculiar cabellera. Quan el cometa es torna a allunyar, es refreda, els gasos es gelen i la cua desapareix.

Els homes primitius ja coneixien els cometes perquè els més brillants es veuen molt bé a simple vista i no s’assemblen a cap altre objecte del cel gràcies al rastre lluminós que van deixant. Això és el que els fa atractius i els envolta de màgia i misteri. En altre temps es considerava que les inesperades i inexplicables aparicions dels cometes,eren signes enviats pels déus per anunciar catàstrofes futures. No fou fins als grecs que hom intentà de donar una explicació racional del fenomen.

Laura Brancós. Alumna de 1r de batxillerat d’humanitats

 

 

 

.