Estratègia Digital de Centre (EDC)

L’Estratègia Digital de Centre (EDC) és un document que, tenint com a referència el Pla d’Educació Digital de Catalunya, recull totes les accions que es realitzen en un centre, i les que es realitzaran a mitjà termini, per aconseguir la màxima competència digital de l’alumnat, del professorat i del centre educatiu. Serà la referència del centre en l’àmbit de tecnologies digitals: gestió diària de l’organització digital del centre, actuacions del centre en temes digitals en funcionament o en projecte de desenvolupament, plans, procediments, normatives, protocols, etc. 

L’EDC té, bàsicament dues parts. Una primera part que és més estratègica (objectius, activitats, planificació, etc.), on es defineix on vol arribar el centre digitalment parlant (on volem anar?). La segona part mostra la cultura digital, ja que és on es va recollint el que el centre ja té establert en aquest sentit (què estem fent?).

La diagnosi efectuada amb l’eina SELFIE de la Unió Europea ens ha permès determinar els punts forts i els punts febles de la nostra organització. Això permet establir i temporalitzar objectius de millora que concretaran les línies d’actuació de la part estratègica de l’EDC que, amb els indicadors corresponents, seran avaluades i es revisaran periòdicament per la comissió d’estratègia digital

En l’apartat de cultura digital de l’EDC s’incorporen referències a les Normes d’Organització i Funcionament del centre (NOFC), acords de claustre o de Consell Escolar, plans específics dissenyats per millorar aspectes concrets, protocols a seguir per la gestió dels serveis, com es fa l’acollida digital de l’alumnat i el professorat, quins són els portals i xarxes socials del centre, quines són les autoritzacions que les famílies han de signar, es descriuen els serveis que s’utilitzen al centre i es fa referència al que es contempla en el Projecte Educatiu de Centre (PEC) i en el Projecte de Direcció (PdD) en la la part metodològica de l’ús de les tecnologies, etc.

La lectura del Projecte Educatiu de Centre (PEC) permet deduir una clara aposta del centre per la seva digitalització. Tot l’alumnat i el professorat del centre té un compte d’usuari que els permet accedir a serveis com el correu electrònic i l’emmagatzematge al núvol. Aquests serveis, conjuntament amb altres aplicatius comercials contractats pel centre (i-Educa, Additio, Ed-Voice), permeten garantir una comunicació correcta i efectiva entre els components de la comunitat educativa. 

El Pla d’Educació Digital de Catalunya permet cedir un ordinador portàtil al professorat que forma part de la plantilla del centre i a l’alumnat de tercer i quart d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mig. Es preveu que properament també en disposi l’alumnat de 1r i 2n d’ESO, l’esperada transformació digital de les aules i el subministrament de nous equipaments relacionats amb la robòtica, la programació i els mitjans audiovisuals

ENLLAÇ A LA PÀGINA WEB DE L’ESTRATÈGIA DIGITAL DE CENTRE (IES RAMON TURRÓ I DARDER)