Projecte Five Days To Dance

S'ha produït un error en obtenir un àlbum extern. Comproveu l'adreça de l'àlbum. Ajuda.

5Days2Dance Foto10p

Amb el suport de   logo-diba

Dins del marc del projecte de centre, L’Institut Jaume Mimó i l’Ampa Jaume Mimó hem  promogut la realització d’un projecte d’innovació pedagògica, el projecte de dansa comunitària “LA VEU DEL SILENCI” (five days to dance). L’objectiu és que l’alumnat de 3r d’ESO realitzi en cinc dies una coreografia en grup, i es pugui  mostrar al municipi en una actuació pública.

Per a molts d’ells serà la primera experiència amb la dansa-teatre i tindran l’oportunitat de treballar  amb el cos i amb la capacitat d’expressió artística del mateix. És un enfocament de l’art nou, fer-los protagonistes de les seves capacitats expressives i comunicatives i treballar alhora l’autoestima i la comunicació. El contingut de l’obra i la coreografia que en part desenvoluparan  els propis estudiants és reflexionar sobre la realitat dels vuit milions de nens i joves esclaus que es calcula que hi ha actualment en el món. En la coreografia les joves prenen consciència i donen veu al silenci del sofriment dels que pateixen aquesta situació. Serà “la veu del silenci”.

 

El projecte el promou tota la comunitat educativa i especialment l’AMPA del institut que ha fet possible el seu finançament.

Els conductors del mateix serà la companyia de teatre  De Loopers  (dirigida pel coreògraf  Wildfre van Poppel i la ballarina Amaya Lubiegt), companyia amb una àmplia  experiència acumulada en diversos països  en projectes de dansa i teatre comunitaris, serà la primera vegada que realitzin aquest projecte a Catalunya. Serà una oportunitat única per introduir aquesta metodologia de treball amb joves a Catalunya.

La  representació pública de la “veu del silenci” va tenir lloc el dissabte 16 de maig a les 12 hores a l’Ateneu de Cerdanyola del Vallès.

 

El següent text reflecteix les motivacions d’aquesta iniciativa, així com les impressions que ens va causar:

Bon dia i benvinguts.

 Avui és un dia especial, molt especial per a l’Institut Jaume Mimó i del qual me’n sento molt orgullosa i feliç com a directora. Permeteu-me que us expliqui breument perquè.

 Five days to dance, l’espectacle que acabem de veure, és l’expressió més clara de com entenem l’educació al centre. La nostra és una aposta per la formació integral de la persona: per ser persona. Des de facilitar el descobriment dels propis valors, des d’ajudar als alumnes a prendre consciència de les diferents capacitats, des d’educar a la responsabilitat i l’esforç, des del valor del treball en equip, des la solidaritat entre companys i evidentment, cada dia a les aules, per la qualitat acadèmica.

 Five days to dance ens ha permès treballar amb els nois i les noies de tercer de la ESO actituds i aspectes que els seran molt necessaris per a la vida i que es complementen amb d’altres coneixements que aprenen a classe. Educar des de la bellesa de la dansa, des de la capacitat creativa i expressiva del propi cos, des de la superació de les timideses i les pors,… Educar en definitiva des del cor.

 El treball que hem fet aquests dies no és cap “Operación Triunfo”. Aquí no venim a descobrir cap nou talent de la dansa… El nostre projecte va en la direcció contraria. Five days to dance és un projecte individual de cadascú, de cada noi i cada noia, una oportunitat per fer un viatge interior per descobrir que soc capaç de fer i que soc capaç d’oferir als altres. I una aventura de grup per expressar bellesa i per denunciar la injustícia.

 Avui aquests nois i noies ens han ballat la veu del silenci. S’han posat a la pell, amb gestos, expressions i moviment d’altres nois i noies que viuen en la pobresa, la injustícia o l’explotació de les mines, de les guerres o la prostitució. La història que ens han narrat amb el seu cos no els serà aliena a partir d’ara, l’hauran experimentada i viscuda, ni que sigui per una setmana… Esperem que Five days to dance els ajudi a despertar la consciència com a ciutadans i la seva responsabilitat. I esperem també que a nosaltres com a espectadors l’emoció, l’harmonia del gest, la valoració de l’esforç, la història d’injustícia que ens han explicat ens hagi tret de la indiferència i l’apatia i hagin desvetllat la il·lusió i la confiança que el món pot ser molt millor!.

 Tots els que som en aquesta sala tenim en la nostra memòria l’empremta d’alguna persona o experiència que ens ha ensenyat alguna cosa en la vida. Estic convençuda que Five days to dance ha deixat aquesta llavor en algun noi o noia, no en tots, però segur que en algun. I aquesta llavor avui té dos noms: Wilfred i Amaia. Ells són dos ballarins professionals, ella basca, ell holandès, que viuen a Bremen, Alemanya, on tenen dues filles. Persones magnífiques, que fan de la dansa comunitària la seva passió i el seu treball. Ells han vist reconeguda internacionalment la seva tasca amb nois i noies de diferents països europeus i també a Palestina on van ser recentment. Per a nosaltres ha estat un autèntic regal comptar amb la seva presència. Wilfred, Amaia: per dir-nos si, per la vostra disponibilitat, per la vostra estimació a cada persona, per la vostra confiança en la capacitat de cada noi i cada noia, per la vostra amabilitat, respecte i entusiasme,… Moltes i moltes gràcies.

 Vull agrair públicament a aquelles institucions petites i grans que han estat al nostre costat en aquest projecte. A l’AMPA de la nostra escola per creure en el projecte i pel seu suport. Realment el Jaume Mimó és una gran comunitat educativa i això és important. A l’Ajuntament de Cerdanyola i als diferents regidors i regidores per ajudar-nos i per ser avui aquí. El Jaume Mimó vol contribuir i contribuirà a fer joves actius en el seu poble. A la Diputació de Barcelona pel seu ajut. I al Departament d’Ensenyament de la Generalitat representat pel Director dels SSTT d’Ensenyament al V.O Sr. Lluís Baulenas i Cases per ser també avui aquí i per la confiança que aquestes experiències innovadores ens mostra el Departament d’Ensenyament.

 Finalment vull fer el meu agraïment més especial a cada noi i a cada noia de 3r de la ESO. Heu ballat amb passió, heu sentit emocions i heu après des del cor com. Estem al vostre costat en el vostre creixement com a persones. No esteu sols. Disfruteu del moment i guardeu-lo en el vostre record!

 Mercè Rom

 16 de maig 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>