LA COVID 19, LA VACUNA, EL SISTEMA IMMUNITARI

Dins el programa TLC organitzat per la UVIC, el dia 24 de novembre i en format telemàtic, el Dr. Bonaventura Clotet, Cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. Director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa. Catedràtic Infeccioses de la Facultat de Medicina UVIC- ens ha parlat sobre la Covid 19, el sistema immunitari i les vacunes.

Ha parlat sobre la malaltia, la seva simptomatologia i les seves fases, la variació de la càrrega viral durant la infecció -la qual disminuiex de forma significativa al cap d’uns 10 dies després de l’inici-, la detecció `per PCR (es detecta l’ARN víric-i per testos serològics – es detecten immunoglobulines- i la seva transmissió.
Per al tractament de la Covid 19 cal seguir una triple via: administrar heparina (anticoagulant), antivírics o anticossos monoclonals (neutralitzen el virus) i antiinflamatoris.

Immunitat: la immunitat a la Covid 19 és a partir de la immunitat innata (interferó: molècula pròpia del sistema immunitari que actua com a senyal d’alerta i provoca el bloqueig de la infecció viral) i la immunitat adaptativa, tant per immunitat humoral, através de la síntesi d’anticossos (immunoglobulines) elaborats per les cèl·lules plasmàtiques derivades dels limfòcits B, com per immunitat cel·lular, a partir de limfòcits T (dits CD8 i CD4), els quals poden atacar cèl·lules infectades per virus.
S’assolirà la immunitat de grup quan un 60% de la població estigui immunitzada.

Vacunes: de les moltes que s’estan elaborant, les tres més representatives fins al moment són la de la casa Pfizer, amb un 90% d’eficàcia (proporciona m-RNA que porta informació perquè el cos produeixi una part del virus -espícula S- i així el sistema immunitari hi pugui donar resposta), la de Moderna amb un 95% d’eficàcia, utilitza un adenovirus humà com a vehicle per a fer arribar a les cèl·lules m-RNA víric, mentre que Astrazeneca (Oxford), introdueix la informació genètica per a les espícules del virus a partir de DNA transportat per en un adenovirus de ximpanzé.

Referent a les vacunes necessitem saber:
. Com protegeixen la població més gran i vulnerable (tenen immunosenescència)
. Si generen defenses a llarg termini
. Si poden disminuir la càrrega viral dels que s’infecten i, per tant, disminuir la transmissió
. Distribució de les vacunes perquè arribi arreu

Trigarem molts mesos fins que la població estigui immunitzada, no podem deixar d’anar amb mascaretes.

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>