Com connecten les dones amb el medi ambient: Dones i Ecologisme

Més enllà del mite de la Mare Terra, deixant de banda Diana, Artemisa o Gaia, com es relacionen les dones amb el medi ambient?

L’Ecofeminisme reivindica l’aportació femenina a l’ecologisme, que és real, quotidiana, i forta. La cultura patriarcal, que ha impregnat tot el pensament formal, ha deixat aquesta aportació en segon pla. Tot i no ser àmpliament conegut pel gran públic, es parla molt del lligam entre dones i ecologisme. Al parlar de medi ambient es pren en consideració la relació entre l’home i el medi, però cal incloure l’aportació femenina a aquesta relació. L’Ecofeminisme considera que posar en qüestió el pensament patriarcal posa en qüestió també el tipus de relació tradicional de l’home amb la naturalesa.

Es podria dir que el Feminisme i l’Ecologisme parteixen des d’un mateix punt. Ell sorgiment del feminisme al món occidental va qüestionar l’ordre suposadament inamovible de la naturalesa, que col·locava l’home a dalt de tot, també de la dona. Això va ajudar l’inici de l’Ecologisme que, des dels anys 60 ha anant sensibilitzant la població i entrant als governs. No és casualitat que, durant la segona meitat del segle passat, les dones hagin estat impulsores entusiastes de la discussió sobre problemes ambientals, que han afectat diversos llocs del món conseqüència de la tecnologia i la industrialització.

L’Ecofeminisme és un moviment molt actual perquè, desgraciadament, la igualtat entre homes i dones, la construcció d’una cultura de la sostenibilitat i d’un model de desenvolupament realment sostenible, són objectius a assolir durant el segle XXI. Estan tots recollits en els Objectius del Mil·lenni de l’ONU. La degradació del medi ambient i els desastres “naturals” associats, repercuteixen negativament sobre tota la població, però sobretot en nenes i dones de totes les edats, d’àrees rurals de països empobrits, a causa del fet que els hi provoquen un augment de la feina no remunerada, necessària per a la supervivència. La crisi ecològica dificulta i multiplica les tasques de les dones, donada la tradicional divisió sexual de la feina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>