Espai Ramon Llull

Aquest escriptor i filòsof medieval té dedicada l’aula de 3r d’ESO C. Ramon Llull va néixer a Palma de Mallorca l’any 1235. Des de petit va estar relacionat amb un ambient de classes altes de la noblesa, en la seva joventut va ser majordom del que seria hereu del regne en el que vivia. Es dedicava a escriure poesia per a la cort i així va començar a escriure en aquest entorn, ell es reconegut com filòsof i escriptor de llengua catalana. Estava casat amb Blanca Picany i tenia dos fills.
Als 30 anys afirma que se li va aparèixer Jesucrist dient-li que abandonés les seves possessions i visqués per a ella. Així ho va fer, va deixar la noblesa, la seva dona i els seus fills i va anar camí cap a Santiago de Compostela, després cap a Barcelona i més tard va marxar cap a la illa on va néixer, a Mallorca. Una vegada a Mallorca va dedicar 9 anys a estudiar i contemplar la vida. Déu el va inspirar per escriure un llibre que il·luminés la gent no creient cap al cristianisme. Va fundar l’escola Miramar, de la qual va ser el director.
Al 1311 va assistir a una reunió a Viena amb el papa amb la fi de evangelitzar la terra, però no va funcionar. Va tornar a Mallorca i després va viatjar cap a Tunis, on va escriure la seva última obra.
Ramon Llull va escriure moltes obres, en català, llatí i àrab.
Algunes de les seves obres més destacades són:
Ars compendiosa inveniendi veritatem (1274). Inspirada en l’il·luminació que va sentir durant l’època que va viure a la muntanya a Mallorca.
Llibre de contemplació en Déu (1273-1274), el seu primer llibre. Té més de mil pàgines escrites. En ell, Llull demana pietat a déu pels seus pecats.
Llibre del Gentil e dels tres savis (1274-1276). En aquesta època es veu reflectit el coneixement que tenia sobre les religions islàmica i jueva.
Llibre d’Evast e Blanquerna (1283). Es tracta de la novel·la més gran, també és coneguda com a Blanquerna, ja que és el nom del jove monjo protagonista que havia de fer unes proves per buscar la perfecció espiritual.
Llibre de meravelles (1287-1289). Conegut com el Fèlix, el seu protagonista, que és un peregrí fascinat per les realitats de l’època en la qual viu. Està escrita durant la primera vegada que va viure a París.
Llibre de les bèsties (1288-1289). (dins del Llibre de meravelles), utilitza als animals per fer una reflexió sobre la política i els comportaments de l’època.

Paula Rovira, Alba Ruiz i Alba Serrano (4t D)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>