Xerrada d’en Joaquim Ferrer

El passat dijous 26 d’abril ens va venir a fer una conferència en Joaquim Ferrer i Roca, exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya durant el període 1982-1985, també parlamentari al Congrés dels Diputats i senador a les Corts Generals, entre d’altres càrrecs.

La conferencia portava per títol : “La cultura de Catalunya: dinàmiques i aportacions”, es va basar en quatre capítols: Què és la cultura. Característiques que ens fan un poble, una nació. Catalunya és un país obert. Com volem que sigui.

Establim una cultura dins d’un patrimoni i un territori. L’eina que transmet el patrimoni d’aquest territori són les pintures, textos, mostres d’art en definitiva. Aquestes van evolucionant amb noves propostes cada generació.

Podem dividir la història de Catalunya en quatre etapes ben diferenciades:

  • La primera, etapa de construcció nacional que comença l’any 1000 i acaba amb la creació de els institucions pròpies de govern (creació de la Diputació del General o Generalitat per les corts generals del rei Pere III el Cerimoniós a Cervera l’any 1359, lleis, Consolat de Mar).
  • La segona, etapa de confedeació amb la resta de la península.
  • La tercera, etapa de dependència que comença el 1714 amb la pèrdua de llibertats nacionals i institucions pròpies durant 300 anys.
  • Aquesta etapa acaba amb la transició democràtica, on encetem l’últim període: la reconstrucció nacional, moment en el qual busquem el camí de la nostra nació.

Catalunya ha estat i és un passadís per on han passat molts pobles, som un país acollidor i això fa que tinguem un sentiment obert. Cada una d’aquestes cultures ha fet una aportació a la nostra cultura.

Volem que la cultura sigui informativa, creativa, per a tothom i útil. Hem de ser curiosos amb els mitjans de comunicació, així ens aportarà quelcom més de cultura per a nosaltres mateixos.

Lluís Bellas (4t B)