Les campanes de Cervera

L’obra el campanar fou platejada al mateix temps que l’església de Santa Maria del Coll de les Savines, a finals del segle XIII, i la seva construcció va iniciar-se a principis del segle XIV i es va acabar l’any 1431 essent el director de les obres el mestre Pere de Vall-llebrera. El campanar té forma octagonal amb caires ressaltants i finestrals gòtics de celades ornamentacions. El campanar té 174 esglaons, que poden dividir-se en dos parts: de l’església al rellotge (en què hi ha 88 esglaons); del rellotge a les campanes (en què hi ha 42 esglaons); i de les campanes a dalt  (en què n’hi ha 44). Dins l’estructura hi ha tres sales: una sala és on ficaran un museu, en el qual hi haurà objectes retrobats del campanar; la segona sala una mica més amunt és la del rellotge, on hi ha tot el mecanisme dels rellotge; i, seguidament, a baix de tot, se suposa que es troba una sala, feta tapiar per un rei, que encara no ha estat trobada.

Les campanes

Hi ha sis campanes en total i són les següents:

  • El Seny Major és la principal, és a dir, la més gran. Fa 1,5m de diàmetre i té una alçada d’1,60m. Només es toca per tocs de festa major. Dóna una nota de mi natural.
  • La Tibau té un diàmetre 1,43m i una alçada d’1,46m. La Tibau és la segona campana més important i només es toca en dies de festa. Dóna una nota de do natural.
  • La Nova és la 3a campana més gran. Les seves mides són 1,37m d’alçada i  1,33m de diàmetre. Aquesta campana només és toca per tocs de festa i el dia de la Novena, ja que és seu aniversari. Dóna una nota de re natural.
  • La Carranca és la més gran de les petites, i les seves mides són les següents: 1,14m d’alçada i 1,07m de diàmetre. Aquesta campana es toca els dies de festa. Dóna una nota de sol sostingut.
  • La Trinitat és la campana que el dia 4 de gener van despenjar per portar-la a reparar. És la mitjana de les petites i les seves mides són 0,97m d’alçada i 0,99m de diàmetre. Pesa 550 Kg. Es toca en festes populars. Dóna una nota de sol natural.
  • L’Onzena és la campana més petita de les campanes que es toquen a mà. Les seves mides són 0,72m d’alçada i 0,66 m de diàmetre. Es toca per festes. Dóna una nota de fa brillant.
La Trinitat després de la restauració
La Trinitat després de la restauració

A més d’aquestes campanes, hi ha dues campanes que assenyalen els quarts i les hores, i la Matraca, que és una caixa de fusta al voltant de la qual hi ha uns martells que la fan repicar quan gira; només es toca el Diumenge de Pasqua.

La restauració

Els campaners de Cervera afirmen que feia molt temps que no es veia despenjar cap campana del nostre campanar i que caldria fer una celebració. En els darrers temps han estat restaurades dues campanes: l’Onzena i la Trinitat. La restauració s’ha dut a terme en diversos tallers de València i Alemanya. La restauració ha tingut un cost global aproximat de 22.000 euros, que han estat sufragats pels Campaners de Cervera, l’Ajuntament de Cervera, la Junta de Campaners de Catalunya i els ciutadans de Cervera.

LOnzena després de la restauració
L'Onzena després de la restauració

Joan Blake i David Mora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>