Erasmusdays Vacarisses 2020

L’Institut Vacarisses segueix el treball internacional en el programa erasmus+ de la Unió Europea malgrat que els desplaçaments als diferents centres estan temporalment aturats a l’espera de la millora de la situació de la COVID19.  

En aquest sentit el dijous 15 d’Octubre es va celebrar al mateix Institut la jornada de l’Erasmusdays,  coincidint amb les dates oficials que l’organització de Erasmus+ considera dies oficials de celebració  els 15, 16 i 17 d’octubre. Durant els actes matinals es van aturar les classes durant 4 hores per poder fer activitats culturals tals com la celebració d’un concert al pati o d’un concurs de coneixement de les ciutats que participen en els projectes erasmus+ on l’Institut Vacarisses hi està implicat. Tot plegat amb premis i entrega de mascaretes d’erasmus+ que van ajudar a estar protegits del COVID i donar a conèixer aquests projectes internacionals a la comunitat educativa. Tot i que aquestes activitats van estar marcades per les proteccions de la COVID19 no van deixar de ser unes activitats atractives per a l’alumnat que genera interès i dóna a conèixer aquests tipus de projectes.  

 

 

El curs passat l’Institut Vacarisses va iniciar aquest treball internacional amb 2 nous projectes  erasmus+, un de liderat directament des de Vacarisses anomenat “European Green Planet Film Festival” juntament  amb centres de Portugal, França i Polònia on mitjançant la creació de curts es tracten temes de protecció del planeta. L’altre projecte “la huerta de los deseos sostenibles” liderat des de Catània (Itàlia)  on es participa com a partners. Aquest projectes tenen una durada de 2 anys acadèmics i que van començar l’alumnat que va escollir aquestes optatives a 1r d’ESO i la continuen a 2n, i on es tracten  Els Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) plantejats per la ONU.  

Per aquest curs 2020-2021, tot i les dificultats produïdes per la situació actual de la COVID19, se n’ha iniciat un altre “Educating hearts” que ha començat tot l’alumnat de primer d’ESO i que continuaran el curs que vinent i on es tractarà el respecte per a la diversitat juntament amb centres d’Alemanya,  Portugal, Turquia, Eslovènia i Polònia.  

En aquests moments les mobilitats estan pendents de veure l’evolució de la pandèmia mundial, ja que no es poden assumir riscos, però es preveu que es puguin realitzar els desplaçaments més endavant.  

Just abans del confinament, el passat 10 de març van tornar del primer Erasmus+ realitzat a l’Institut Vacarisses, i sense cap mena de dubte va ser una experiència excepcional i que va motivar a continuar  amb aquests projectes Erasmus+.  

La sortida era el dia 3 de març, on després d’un vol d’unes 2 hores i una hora més d’autobús arribaven a Lamego (una ciutat  petita pròxima a Porto) un grup de 9 alumnes acompanyants per professorat d’aquí. Els alumnes dormien a les cases de les  seves famílies d’acollida, els quals els van tractar com si fossin un membre més de la família i van gaudir de la immersió en la cultura portuguesa i van fer un treball intensiu de posta en comú del tema que s’havia estat treballant juntament amb els altres centres que també intervenien (de Cadis i de Lamego). El tema en qüestió feia referència a l’ODS12. A l’espera de poder reiniciar les mobilitats finançades pel programa erasmus+ de la unió europea, es preveu la opció de fer-ne unes de extres on-line i es segueix treballant en els projectes amb contacte telemàtic i s’aprofita per a celebrar els actes com l’Erasmusdays.