Adquisició de Chromebooks curs 2020/21 (alumnes de 1r ESO)

Adquisició de chromebooks curs 2020/21

Com cada any oferim al nostre alumnat nou de 1r d’ESO els dispositius digitals per treballar a l’aula i a casa durant l’etapa educativa de l’ESO i Batxillerat. Aquest any tenim dos models diferents del Chromebooks de la marca Acer per a què les nostres famílies elegeixin quin ordinador és el més adient segons les seves necessitats. Primer de tot us volem explicar què és un chromebook i tot el que fa referència a aquests dispositius per tots els qui no sabeu res.

Tot el que has de saber referent als CHROMEBOOKS 

Què és un Chromebook? Un Chromebook és un tipus d’ordinador portàtil. La diferència amb d’altres és que, en comptes d’usar el sistema operatiu Windows o MacOS, els Chromebooks fan servir el sistema operatiu “ChromeOS” propi de Google. Això implica que els programes dissenyats per a Windows o Mac no funcionen en un “Chromebook”, però hi ha alternatives perfectament funcionals. La majoria dels perifèrics habituals (llapis de memòria, ratolins, teclats…) funcionen correctament. Les impressores no poden emprar aquest sistema, encara que Google habilita un mecanisme d’impressió a través d’”el núvol”. La impressió des dels Chromebooks requereix configurar Google Cloud Print. Aquestes màquines estan dissenyades per ser usades principalment (no exclusivament) mentre estan connectades a Internet, ja que la majoria de les aplicacions i documents es troben en el núvol. Els Chromebooks s’engeguen molt més ràpid que un PC o ordinador portàtil perquè no executen simultàniament molts processos. 

Què és Google Suite for Education? Google Suite for Education és un conjunt d’aplicacions de productivitat que Google ofereix a les escoles i institucions educatives. Aquestes aplicacions de comunicació i col·laboració inclouen Gmail, Calendari, Drive (amb capacitat d’emmagatzematge il·limitada), Documents i Llocs. Alhora permet l’accés a dotzenes d’altres eines de col·laboració que tenen el suport de Google. A totes aquestes aplicacions i als documents creats pels alumnes s’hi pot accedir des de qualsevol dispositiu que tingui connexió a Internet. 

Per què escollir el Chromebook? El Chromebook és un dispositiu robust, raonablement econòmic i pensat per a l’educació. Connecta els alumnes a Internet i els dona accés a l’ús de les aplicacions de Google Suite i en general a qualsevol aplicació que funcioni amb un navegador web. També poden executar Apps del sistema Android. A més, l’alta durada de les seves bateries garanteix que amb una càrrega diària a casa es pot cobrir adequadament tota la jornada escolar. 

El maquinari de Chromebook, el seu sistema operatiu i el seu programari han estat dissenyats en conjunt i venen com un paquet complet. Això proporciona una experiència fluïda i receptiva sense incompatibilitats ni problemes de rendiment. A diferència dels portàtils normals, un Chromebook mai trobarà programari que no pugui executar, ni serà afectat per programari maliciós o virus que puguin repercutir en el rendiment del dispositiu. L’ecosistema de Google ofereix una plataforma robusta, basada en “el núvol”, que és molt apropiada per assolir els estàndards d’aprenentatge i en general els objectius del currículum educatiu, augmentant la participació dels alumnes, fent que s’involucrin de manera activa en l’aprenentatge i oferint destreses del segle XXI com ara comunicació, pensament crític, creativitat juntament amb domini dels continguts. A causa de la creixent i ja altíssima taxa d’adopció d’aquest tipus de dispositius en l’entorn escolar, podem estar segurs que els Chromebook seran compatibles amb la majoria de les aplicacions basades en la web en el futur. De la mateixa manera, el professorat i l’alumnat no estan cenyits al dispositiu Chromebook, ja que a Google Suite es pot accedir des de PC, Mac, iPads, Androids, etc. 

El Chromebook és compatible amb altres sistemes? És a dir, si envio un correu electrònic amb un document Office adjunt (Word, Excel o PowerPoint), serà algun d’aquests documents visible? Sí, Chromebook pot obrir tots els formats més comuns de documents i arxius utilitzant el programari de Google Classroom i de Google Drive. No obstant això, tots els documents i recursos que els professors enviïn a l’estudiant incloent documents que aquests creïn i amb els quals treballen, estaran en el format de Google Drive per permetre l’ús de funcions d’ús compartit i col·laboratiu. 

Podria utilitzar un ordinador personal o tauleta que no sigui un Chromebook? Tots els documents que l’alumne elabori amb el seu Chromebook estan disponibles i poden ser consultats i editats en qualsevol altre dispositiu. No obstant això, per al seu ús a classe descartem l’ús d’equips d’altres tipus per diverses causes: No podem garantir un accés segur i supervisat a la xarxa (en no poder integrar un altre tipus de dispositius a la consola de gestió de Google). Altres dispositius són susceptibles de més problemes: virus, incompatibilitat de programari, fallades del maquinari, reduïda autonomia de la bateria i programari obsolet que segur impediria el qual els estudiants de seguir el ritme dels seus companys, alentint o demorant les lliçons i l’aplicació del currículum . D’altra banda, l’assistència tècnica del professor a les classes es veu molt compromesa si ha de tractar amb equips molt diferents entre si. El professorat ha de centrar-se en la tasca docent, no en l’assistència tècnica. Per utilitzar totes les funcions de la plataforma Google Suite és necessari específicament un Chromebook. Només els dispositius Chromebook s’uniran al domini del centre. Un Chromebook és menys costós que un portàtil amb iguals capacitats, té molt menys manteniment i proporcionarà accés a totes les funcions de l’aula. 

Quant duraran aquests dispositius abans que haguem de comprar Chromebooks nous? Els Chromebooks són robustos, tenen molt poques parts mòbils i generen molt poca calor. Per tant, la seva expectativa de vida, sempre que se’ls tracti correctament, és força llarga. Cinc o més anys és un temps bastant realista. A més, els dispositius tenen processadors poderosos, memòria adequada i actualitzen automàticament les últimes versions del sistema operatiu i de les aplicacions, així com proteccions de seguretat sense que l’alumne hagi de fer res. 

Què podrà fer l’alumnat amb aquests dispositius? L’alumnat crearà documents, fulls de càlculs, presentacions, projectes, etc. Podrà fer-ho individualment o de forma col·laborativa ja que els documents poden ser compartits entre altres usuaris. L’alumnat completarà els treballs en línia i després els lliurarà al professorat per mitjà de la plataforma de classes virtuals Google Classroom. També podrà accedir a tots els seus llibres de text digitals gràcies a la corresponent aplicació, que també funciona sense necessitat de connexió a Internet. Gràcies a la connexió a Internet, l’alumnat podrà col·laborar, no només, amb els seus companys immediats, sinó que també podran accedir a continguts i connectar-se amb altres alumnes d’arreu del món. 

Com es podrà assegurar que l’alumnat no es passarà les classes jugant a jocs d’ordinador? Els Chromebooks estan específicament dissenyats per al seu ús en escoles i per tant poden controlar-se pel professorat de cada classe (opcions com desconnexió de WiFi, bloqueig de teclat, pantalla en blanc, permetre només l’accés a determinades pàgines web i recursos, silenciar els altaveus , etc.). Les funcions d’administració i ús de Google Classroom en els Chromebooks permet el control i la supervisió dels nois i noies en cada lliçó. 

Quines obligacions té el meu fill/-a amb aquesta tecnologia? El Chromebook de l’alumne/-a és una eina d’aprenentatge important destinada a fins educatius. En tenir tots llibres en format digital és imprescindible que tots els dies es porti a l’escola i que prèviament, la nit anterior, se n’hagi recarregat completament la bateria. 

Si a casa no tenim accés a Internet, què pot fer el meu fill/a? L’alumnat continuarà tenint accés a Internet a la biblioteca de l’institut després de la jornada escolar tots els dilluns, dimarts i dimecres. A més, l’alumnat podrà veure els documents, fulls de càlcul, presentacions i dibuixos de Google encara que no tinguin connexió a Internet. També podran editar documents, presentacions i dibuixos de Google sense estar connectats. Moltes (no totes) aplicacions funcionen sense connexió a Internet. El Chromebook guarda els documents que s’han obert recentment per poder utilitzar-los sense connexió i de la mateixa manera poder crear nous documents amb les aplicacions adequades. 

Puc utilitzar o instal·lar-hi altres aplicacions, com ara Microsoft Office o Photoshop? Els Chromebooks no tenen aplicacions d’escriptori, com ara Office, Photoshop, Premiere / Final Cut Studio o iTunes. No obstant això, hi ha substituts gratuïts d’aquestes aplicacions com ara Documents de Google, Pixlr, YouTube i Google Music. Els Chromebooks fan servir aplicacions web i llocs web, per això no s’hi pot instal·lar programes tradicionals. No obstant això, executen les aplicacions de Google per al processament de text, fulls de càlcul, presentacions, gràfics i correu. Aquestes aplicacions obren i guarden arxius en format Office. També funcionen MS Office en línia i moltes aplicacions Android. A més el centre pot restringir o suggerir la instal·lació d’aplicacions” així com d’extensions de Chrome” per assegurar i controlar l’ús educatiu del dispositiu. 

Es poden instal·lar-hi aplicacions de linux? Amb les versions de Chromebooks es podrà instal.lar el programari de Gnome per poder adquirir programari adient en l’àmbit educatiu. 

Tinc l’obligació d’adquirir un Chromebook? No puc fer servir una altra tecnologia? Els Chromebook són l’únic tipus de dispositiu que des del centre hem previst per a aquest programa. En cas de no tenir-lo no podem garantir l’accés a tots els recursos disponibles a les hores d’aula. En no poder incloure un altre dispositiu a la consola de gestió de Google tampoc podríem garantir l’adequada seguretat necessària en un entorn escolar. D’altra banda el professorat ha de ser un expert en la seva matèria i en la pedagogia d’aquesta. No podem exigir-li que conegui tot tipus de dispositius digitals i el seu ús. 

Tinc l’obligació d’adquirir el Chromebook indicat per l’institut? Es recomana que tot l’alumnat tingui el mateix model d’ordinador per tal de minimitzar els problemes tècnics i problemes de compatibilitat. 

Per què cal adquirir una llicència d’administració Google per Educació? Les llicències Google per Educació permeten als gestors TIC de l’institut administrar els dispositius que hi estan associats. Això vol dir que podem crear grups d’usuaris per tal d’aplicar diferents polítiques de seguretat a cada alumne/-a, depenent de la seva edat, per exemple. Podem preinstal·lar aplicacions o bloquejar-ne d’altres, de manera que restringir l’accés a apps no adequades a la seva edat o que en obrir l’ordinador a l’aula tots tinguin ja preinstal·lada l’aplicació que es necessita en aquesta sessió. També i és molt important, podem permetre o impedir l’accés a determinades webs (jocs o pàgines no adequades) durant un horari concret o durant un temps predeterminat. Fins i tot, es pot arribar a bloquejar l’accés a internet si en un moment donat el professor ho considera oportú. De la mateixa manera controlarem els accessos de l’alumnat impedint, per exemple, que usuaris aliens a l’escola usin aquests dispositius per motius de seguretat. 

He de comprar alguna cosa més, a més del dispositiu i de la llicència GSuite? És convenient una funda, uns auriculars i un ratolí si no saben fer anar el touchpad. A banda s’han de comprar les llicències digitals de les matèries (d’aquest tràmit se n’ocupa l’institut). 

Hi ha algun avantatge econòmic en l’ús d’aquesta plataforma? Si bé hi ha un cost inicial d’adquisició més elevat, es possibilita l’accés a llibres en format digital, bastant més barats, materials de lliure accés i continguts digitals. El primer any la inversió total és important, però en el temps de durada de l’etapa (4 anys) l’import gastat és menor que la despesa que es feia amb els llibres de text en format paper. 

Què passa si el dispositiu es fa malbé? Els mateixos alumnes són els responsables de la cura dels seus equips, tal com ho són d’altres instruments escolars com llibres de text, calculadores, material esportiu o llibres de la biblioteca. Hem de conscienciar-los molt d’aquest fet. Els Chromebooks inclouen una assegurança de 4 anys de durada per a la reparació del dispositiu en cas de necessitat. Durant el temps de reparació l’institut prestarà un equip a l’alumne. A l’estar totes les dades en “el núvol” els alumnes no perden cap tipus d’informació o treball que hagin realitzat. 

Què passa si un/a altre/a alumne/a fa malbé el dispositiu d’un/a company/a? En aquests casos, com en altres similars, s’investigaran les circumstàncies cas per cas. Si es demostra intencionalitat o negligència s’aplicaran totes les mesures reflectides en les NOF del centre, i es pot arribar a haver d’abonar les despeses de reparació o substitució de l’equip danyat intencionadament. 

Quin nom d’usuari usarà l’alumnat per ingressar al sistema operatiu del seu dispositiu? Cada alumne/a tindrà un compte de Google Suite For Education, proporcionada pel centre. L’alumnat es podrà canviar la contrasenya, però no el seu nom d’usuari. 

L’alumnat patirà fatiga ocular per l’ús dels Chromebooks a classe? Els models de Chromebook utilitzats estan específicament dissenyats per a ús educatiu i, com a tal, les pantalles estan destinades a ser utilitzades regularment al llarg del dia sense afectar la visió de l’alumnat. 

Tanmateix, no utilitzaran el Chromebook en totes les lliçons, ni per descomptat tot el temps. També es treballarà amb quaderns en paper i d’altres mitjans no tecnològics usats habitualment als centres educatius. 

L’alumnat seguirà escrivint en el quadern? Per descomptat. En algunes assignatures sempre s’utilitzaran llibres d’exercicis i el normal és utilitzar una combinació d’ordinador i material tradicional. A més, avui dia gairebé tots els exàmens són encara per escrit, de manera que hem de preparar l’alumnat per a això. Amb tot, el Chromebook i els llibres digitals seran la principal eina educativa. 

L’ús d’aquests dispositius incrementarà el pes de la motxilla? L’ús de Chromebooks permet treballar amb llibres, materials i continguts propis en format digital. Aquesta dinàmica possibilitarà la reducció del pes que cal transportar, en lloc d’incrementar-lo. 

Ara us deixem les dues opcions que podeu escollir a l’hora de decidir quin Chromebook voleu pel vostre fill/a:

Opció 1: Chromebook Spin R851T(TN)

Característiques:

  • Celeron QuadeCore N4120
  • 4GB DDR4
  • 32GB EMMC
  • Pantalla 12″ IPS HD ConfyView
  • Obertura 360º
  • Pantalla tàctil Wacom
  • Doble camera web
  • Llapis inclòs
  • Wifi AC
  • 13 hores de bateria

Opció 2: Chromebook C933

Característiques:

  • Celeron DualCore N4020
  • 4GB DDR4
  • 32GB EMMC
  • Pantalla 14″ IPS HD ConfyView
  • Wifi AC
  • 12 hores de bateria
  • 1,5 kg

Opció 1 Chromebook Spin R851T(TN)

Opció 2 Chromebook C933

 

NOTA IMPORTANT: Cal seguir les instruccions que teniu en el document pdf per fer el pagament. Recordeu que cal posar el codi que us mostra en el document per identificar el centre educatiu i el dispositiu que voleu adquirir.

Per qualsevol dubte podeu trucar al centre o enviar un email a:

Enric Margalef – emargal3@xtec.cat (Cap d’Estudis)

Albert Vidiella – avidiella@institutblancadanjou.cat (Coordinador TIC)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>