Parlem de drets humans

L’institut Baldiri Guilera, com a defensor dels drets humans, va rebre el passat 22 de gener la visita de la Dominique, que ens va parlar de com va viure la seva família la segona guerra mundial.

Dominique és una dona d’origen polonès i família jueva nascuda a França el 1945. Part de la seva família va morir a Auschwitz (camp de concentració nazi) durant la segona guerra mundial i la seva mare va sobreviure gràcies a una camperola.

Ens va explicar què van fer els nazis durant la segona guerra mundial (1939-1945). Els nazis volien acabar amb totes les races menys la seva (ària) i que la raça ària (persones generalment roses i d’ulls clars) predominés perquè es creien superiors. Van matar a més de 6 milions de persones als 58 camps de concentració que hi havia a Alemànya, on predominaven els fusilaments diaris i les càmeres de gas. També feien propaganda dient que els jueus tenien cua per fer creure a la gent ària que eren molt diferents a ells. Una anècdota que va viure la mare de la Dominique és que, com els creien, quan un jueu arribava a un poble tots els habitants li donaven voltes per veure si era veritat. Aquestes dades ens van impressionar a tots i ens van fer pensar i reflexionar molt.