80è aniversari de l'Institut Escola

Però no del nostre, sinó del primer de Catalunya! 🙂

Avui fa vuitanta anys, el 3 de febrer de 1932, el Palau del Governador del parc de la Ciutadella de Barcelona acollia, per primera vegada, una seixantena d’estudiants de l’Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya. Era la culminació d’un procés iniciat mesos abans, l’octubre de 1931, quan el ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, el català Marcel·lí Domingo, autoritzava la Generalitat a organitzar a Barcelona, “d’acord amb les especials necessitats i característiques de la regió catalana, un Institut-Escola de Segon ensenyament amb el caràcter d’assaig pedagògic”. Aquell mateix mes, el Govern català promulgava el decret de creació del primer centre d’ensenyament secundari nascut a l’empara de l’autonomia política assolida en l’època republicana.

L’Institut-Escola es proposava la formació integral de l’alumne, a partir dels 11 anys, en tots els seus aspectes: desenvolupament de la intel·ligència, del sentiment, del caràcter; en resum, de la seva personalitat. El seu mètode pedagògic va suposar una veritable revolució en l’ensenyament dels anys trenta i algunes de les seves idees, modernes i avançades al seu temps, es concretaven en el laïcisme real, la supressió de les qualificacions i els llibres de text, la preeminència de la formació social i moral, la comprensió de la cultura, el civisme com a àmbit global, les sortides fora de l’aula, la introducció de l’exercici físic, la importància de la música, etc.

Malauradament l’Institut-Escola va tenir una existència curta, i l’aixecament militar del juliol de 1936 i la Guerra Civil posterior en van limitar molt la seva expansió. Amb l’arribada del franquisme es va estroncar aquell projecte de la Generalitat republicana de desplegar un ensenyament públic, obligatori, gratuït i laic, un model que l’Institut Escola havia experimentat amb èxit i amb gran satisfacció d’alumnes i professors.

Els nous 17 Instituts escola que hi ha actualment a Catalunya, volem reprendre aquest esperit. Així doncs, feliç aniversari!

2 comentaris

 1. Maria

  Els Instituts Escola van deixar un record tan bo, que pocs pedagogs, intel.lectuals, mestres, artistes, pares i mares, polítics de bona talla… tots, tots… els qui van conèixer les seves idees, molt properes a la “Institución llibre de Ensenanza”, no les van oblidar mai. Per això han tornat a reviure, perquè són l’essència d’una manera digna i respectuosa d’ensenyar i d’aprendre. Per això em sento molt satisfeta de poder seguir treballant amb aquest marge de llibertat i de respecte cap als meus/es alumnes, cap als meus/es companys i companyes i cap a la societat que ens envolta.
  Els Instituts Escola es fonamenten en un mètode de llibertat de pensament i respecte cap a les idees plurals, únic per a que els joves i les joves d’avui puguin arribar a ser ciutadans responsables, autònoms i per tant lliures.
  Tenim una oportunitat preciosa que haurem de cuidar i ajudar-la a créixer entre tots.
  Enhorabona per poder viure aquesta oportunitat dintre d’un món que ens sotmet per molt cantons! I molta sort!

 2. Boris

  Jo també estic molt content de treballar en un centre que conserva aquest esperit de l’escola lliure i democràtica que fou l’Institut Escola de la Generalitat republicana.

  Una abraçada,

  Boris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>