L’amor. Ai, l’amor…

Fotograma del vídeopoema de l’Anna M.

Aquestes últimes setmanes, a classe de Català, hem parlat d’amor i de poesia. Hem visitat alguns dels clàssics de la literatura catalana i ens hem preguntat quina és la idea d’amor que hi ha darrere dels seus versos, quines coses compartim i quines altres no…Què és l’amor? Què ens passa quan estimem? Sentim sempre el mateix quan diem t’estimo?

La poesia és un gènere privilegiat per expressar aquests sentiments però acostuma a generar un cert respecte. En llegir un poema trobem expressions que ens semblen estranyes, paraules en llocs i sentits diferents als habituals i sons que sembla que fan una música. Però tenim una certa sensació d’estranyesa: com si a dintre del poema hi hagués alguna cosa que no hem acabat d’entendre, algun secret que no hem desvetllat.

Però possiblement un dels secrets de la poesia sigui perdre aquesta por i deixar-nos emportar per la sensualitat i la força de les paraules, del llenguatge mateix. I en aquesta intenció hem creat els nostres vídeopoemes.

Un vídeopoema és una creació que consisteix a reinterpretar un text poètic mitjançant la realització d’un vídeo que combina la recitació amb imatges i música que ens remeten al sentit dels versos.

Per a crear els nostres propis vídeopoemes primer vam veure alguns exemples (entre ells cal destacar els de l’artista i poeta Josep Porcar) i després en vam buscar altres. Tots ells ens faríem de brúixola en les nostres pròpies creacions.

Després vam buscar poemes d’amor en llengua catalana que ens agradessin, que ens diguessin alguna cosa especial. I algunes persones fins i tot es van atrevir a crear-ne de propis!

Llegim el poema i, quines sensacions ens arriben? Quines imatges? De quines històries ens parlen? Quin és l’amor que ens xiuxiugen les paraules?

I amb tot açò hem fet les nostres creacions que parlen de diferents amors i de sentiments intensos.

Aquí en teniu alguns; esperem que us enamorin tan com a nosaltres.

Júlia Torres i Noa del Val – Coses, diu ell… (Eduard Escoffet)

Ona Orcera – Amb els tons del dolor i l’atzar (Feliu Formosa)

Anna Múrcia – Dòna’m la mà (Joan Salvat Papaseït)

Adrián Cojocaru, Gisela Peinado i Manel Gil – Amb els tons del dolor i l’atzar (Feliu Formosa)

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>