Memòria històrica i exili republicà en l’Entorn d’Aprenentatge de 4t d’ESO

  • Durant un parell de dies, el jovent tutoritzat per la Raquel ha estat treballant in situ els fets històrics de l’èxode republicà de 1939 cap a l’exili i la fugida de milers de persones del feixisme.

Dilluns van començar l’Itinerari de l’Exili des de La Vajol, enfilant cap al Coll de Lli, baixant fins a Les Illes i tornant pel Coll de Manrella, sumant un total d’uns cinc quilòmetres.

Ja a la tarda, després de dinar i carregar energies, les noies i els nois de Vallromanes van fer una activitat individual a la Platja d’Argelers, on es va situar un camp de refugiats republicans, i van haver de recollir en bossetes una mica de sorra i incorporar un breu text en què havien d’incloure una paraula que pogués representar aquesta estada. Finalment, van visitar el monòlit commemoratiu en record de l’exili republicà a l’emplaçament on hi havia l’entrada del camp.

L’alumnat de 4t d’ESO, doncs, va viure una jornada intensa en el seu primer dia en territori francès.

Prades, Cotlliure i Elna: tres emplaçaments per treballar la memòria històrica

La jornada de dimarts va començar amb la ruta pel cementiri de Prades, localitat que va servir de refugi de molts intel·lectuals, com Pompeu Fabra. El dia va continuar amb un recorregut pel Castell de Cotlliure, que fou el primer camp disciplinari de l’estat francès. En aquest municipi també van veure la tomba d’Antonio Machado.

Per acabar, abans de tornar a Vallromanes, van visitar la Maternitat d’Elna, una institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>