El pH de l’aigua del Montmell

Benvolgudes i benvolguts!

Continuem fent química a la classe del ball de gitanes. Avui ens hem deixat enjogassar per la proposta que un grup de mestres que formen part del grup ICE de Ciències de la URV de les Terres de l’Ebre estan treballant en un projecte per conèixer el pH de les aigües de Catalunya. I nosaltres ens hem decidit aportar el nostre granet de sorra a aquest projecte, en aquest cas en forma de pH de l’aigua del Montmell.

El cas és que, aquesta vegada no hem medit el pH amb una tira reactiva, tal com vam fer la darrera sessió. Avui ens hem complicat una mica més la vida i ho hem fet amb una col llombarda! Sí, com heu llegit, amb una col hem calculat el pH de l’aigua del Montmell i els hi hem enviat als mestres de les terres de l’Ebre.

Us expliquem com ho hem fet, seguint les indicacions que ens van fer arribar des de les Terres de l’Ebre!

Materials

– PICADORA

– COL LLOMBARDA

– 100 ml d’ALCOHOL 96º

– COLADOR

– PLAT I CULLERA

– TUB D’ASSAIG

– PIPETA

– AIGUA (de la nostra població)

Pas 1: Introduïm dins la picadora 4 fulles de col llombarda trossejada i 100 ml d’alcohol.

           

Cadascú dels quatre grups que hem format ha fet una mesura de 25ml d’alcohol que hem afegit a la picadora amb la col. Ja veieu que la concentració era màxima…

Pas 2: Tot seguit ho piquem tot fins que quedi una massa homogènia

Bé, no ha quedat malament, oi?

Pas 3: Amb l’ajuda d’una cullera, posem la pasta al colador i amb la mateixa cullera ho escorrim dins del plat.

     

Com que al Toni se li ha oblidat una cullera hem tirat amb un ganivet. Si us voleu dedicar a la investigació més val que sapigueu improvisar i buscar recursos sota les pedres!

Pas 4: Amb una pipeta agafem la substància resultant del plat i l’introduïm al tub d’assaig on prèviament haurem posat l’aigua que volem analitzar.

Recollim la mostra…

Agafem amb la pipeta la solució de la col i l’alcohol

I la dipositem amb la mostra d’aigua del Montmell.

Pas 5: Esperem que es faci un líquid homogeni, podem accelerar el procés removent el tub d’assaig.

Resultats

Ja solament falta agafar la nostra mostra i comparar-la en l’escala

Entre totes i tots hem arribat a l’acord que el pH de l’aigua del Montmell és de 7’5! Ho podeu comprovar vosaltres mateixos.

Com que teniem alguns dubtes que la col fos un bon comprovant del pH de qualsevol líquid, hem fet un altre prova amb un producte que sabem que és àcid, el suc de llimona. Mireu que ha passat!

Hem fet el mateix procediment que abans, aprofitant el suc de col llombarda que ens ha quedat.

I sí, la col llombarda ha detectat que el ph del suc de llimona és àcid!

Experiment fet i enviat al grup ICE de Ciències de la URV de les Terres de l’Ebre! Esperem les vostres conclusions!

Gràcies per la vostra proposta!

Si voleu mirar algunes fotos més de l’experiment, cliqueu aquí!

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>