Les pintures al fresc de l’època medieval d’Estamariu.

 

Els infants de Cicle Mitjà de l’escola Rosa Campà de Montferrer van anar a visitar les pintures al fresc d’Estamariu.

 

El dimarts 20 d’abril els infants de Cicle Mitjà vam anar de sortida a Estamariu a l’església de Sant Vicenç.

L’església de Sant Vicenç la van abandonar i van donar prioritat a la del poble. Llavors va caure el sostre, van sortir males herbes i estava molt malmesa. Unes persones que van anar a treure les males herbes van descobrir un ull pintat a la paret però la resta de paret estava emblanquinada i no es veia res més.

Llavors van arreglar l’església i van venir les “pintores d’Estamariu”, 4 dones restauradores que van trobar una pintura al fresc molt gran de l’època medieval.

 

Un restaurador que es deia Pere Rovira ens va ensenyar els utensilis que fan servir per fer la seva feina els restauradors i les restauradores. Aquests eren: bata blanca, raspall de dents, pinzells, una pera, un bisturí, xeringues grans i petites, la paleta, etc.

 

També ens van explicar que els colors per pintar les pintures es feien amb pigments. Alguns pigments els treien de triturar els minerals. El lila sortia d’una cargolina. El verd era difícil d’obtenir i el seu pigment era tòxic, per això l’utilitzaven poc i era per representar el mal.

El blau, juntament amb el verd eren els pigments més difícils d’obtenir, el blau en canvi, simbolitzava el poder.

 

En aquella època medieval feien els pinzells amb un pal de fusta que podia ser una branca i amb corda enganxaven pèls de la cua de cavall, d’humans o els més preuats eren els del porc.

 

Les esglésies i les cases a l’època medieval es feien amb: aigua, pedres, sorra i calç.

Per fer les pintures al fresc ajuntaven sorra, aigua i calç i feien el morter. Després ho escampen per la paret. Quan encara estava mullat posaven els pigments i així feia d’aglutinant i aguantava tants anys la pintura.

 

Posteriorment de fer la pintura al fresc van pintar la paret de blanc i van tapar la pintura mural i li van posar un retaule.

 

La Clara Arbués museòloga ens va acompanyar ha expressar que veiem a la pintura al fresc que han restaurat.

 

Van pintar un lleó alat que representa Sant Marc, com que mai havien vist un lleó el van pintar com l’animal més salvatge que ells coneixien, semblant a un llop.

Les cares dels sants i les santes tenien l’expressió facial seria i els ulls, les mans i els peus estaven dibuixats més grans.

Els sants i les santes eren els superherois i les superheroïnes del moment, tot i que aquests sí que es morien.

 

Per acabar també vam fer un joc de pistes cooperatiu pel poble d’ Estamariu en relació els colors, el seu significat i el seu ús al llarg de la història. Al final del joc de pistes vam trobar un tresor que eren uns pigments per pintar a l’aula amb l’ajut del rovell d’ou com a aglutinant.

 

Pintura al fresc restaurada de l’església de Sant Vicenç d’Estamariu.

 

 

Minerals per fer pigments de diferents colors.

 

Infants de Cicle Mitjà fent el joc de pistes cooperatiu pel poble d’ Estamariu.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>