El cos humà i el mètode científic a cinquè.

Aquest primer trimestre a la classe de cinquè hem estat desenvolupant un projecte sobre el cos humà. Aquest ens ha permès conèixer què passa dins del nostre cos quan mengem i bevem, al mateix temps que ens hem anat introduint en el mètode científic.

Tot va començar amb una pregunta aparentment senzilla, “Per què mengem?”. Però a mesura que vam començar a respondre-la vam veure que hi havia alguns aspectes que no teníem tan clars.

Un dels reptes en la investigació del cos humà és la dificultat d’observar el seu funcionament i d’extreure’n dades observables. Per aquest motiu ens vam centrar en la modelització. Primer, cadascú va crear el seu model inicial, és a dir, la seva hipòtesi sobre quin és el recorregut que fa una poma i un got d’aigua per dins del cos. A continuació, en grups de 4 vam compartir les nostres idees i, amb diferents materials, vam crear un model a mida real. Després, cada grup va explicar a la resta de grups el seu model. Finalment, vam cercar semblances i diferències entre cadascun dels models per crear un model consensuat inicial. Aquest pas inicial, no només ens va permetre activar i conèixer els nostres coneixements previs, sinó que també va fomentar la reflexió i el qüestionament d’allò que sabíem o crèiem saber per continuar construint coneixement.

Un cop establerta la base, vam començar a investigar de manera conjunta el camí que fa una poma i un got d’aigua per dins del cos.  A través de diferents materials i experiments vam anar corroborant elements del nostre model inicial, millorant-ne d’altres i afegint alguns que ens faltaven. Un cop establert el camí que fan els aliments pel nostre cos, veiem que hi ha molts sistemes implicats i que són necessaris per poder dur a terme la funció de nutrició. Arribats a aquest punt, per parelles vam realitzar petits treballs d’investigació sobre el sistema digestiu, respiratori, excretor, circulatori i nerviós. Cada parella es va fer experta d’un d’aquests sistemes i va crear una maqueta per poder transmetre tot allò après als seus companys. Després de realitzar les presentacions davant dels companys, es va generar una conversa sobre com interactuen els diferents sistemes i per poder donar una nova resposta a la pregunta inicial “Per què mengem?”.

A continuació us deixem unes quantes fotografies del procés.