Del pla al volum! Va de titelles!

Els infants de Puig d’Olorda i Puig Madrona van rebre un encàrrec molt especial de l’Aleph. Ens proposava crear diferents titelles per poder representar alguns contes de la biblioteca, així com d’altres inventades per nosaltres que ens ajudessin a crear contes nous i representar-los.

El repte era molt emocionant, però teníem clar què és un titella?

D’aquí van sorgir molts dubtes: Quins tipus de titella existeixen? Com es fan? Amb quins materials? Quines històries podem inventar amb elles?…

Per començar ens vam fixar en algunes d’elles i vam veure que no totes eren iguals i que algunes tenien el cap més gran, d’altres els hi mancaven parts, i fins i tot n’hi havia que eren molt diferents del nostre cos. Així que vam començar a posar-nos en la pell d’un titella i ens vam fer una gran pregunta: Què tenim nosaltres de titella?

Vam aprofitar qualsevol excusa per respondre-la. A psico i per parelles ens vam deixar portar per un company, com si fóssim un titella, pel capritx del nostre titellaire que ens movia.

També vam investigar quines proporcions té el nostre cos per fer-nos una idea de com seria un titella que ens representes. D’aquí que ens vam ajudar entre tots, per mesurar-nos i confirmar les nostres aproximacions: Quants caps fem d’alçada? Amplada de braços oberts amb relació a la nostra alçada?… Tot això ens va donar peu a conversar sobre el nostre cos i a jugar cercant noves proporcions.

Per altra banda, també volíem descobrir com ens veuríem si fóssim un titella per fer ombres, i per això vam dibuixar i retallar la nostra silueta. Ara ja teníem un altre punt a parlar. Quina diferència hi ha entre el nostre cos i la silueta que havíem creat? Ja estàvem preparats per parlar del pas de les figures planes (2D) a les figures en volum (3D). El taller que ens va oferir l’Ajuntament per treballar el llapis 3D ens va anar molt bé per reforçar aquests dos conceptes.

Amb totes aquestes vivències sobre el nostre cos en relació amb els titelles, només ens calia visitar el Taller d’en Txo per saber-ne més: tipus de titelles, com es fabriquen, consells per fer espectacles de titelles…

Vam aprendre moltíssim i la sortida ens va deixar un molt bon record. L’autenticitat del lloc ens va captivar des del primer moment i ens va ajudar a engrescar-nos encara més, en el nostre projecte. Així que vam decidir fer grups per fabricar diferents tipus de titelles i poder crear nous personatges de contes i d’altres que vam escollir de llibres de la biblioteca.

El repte no va ser fàcil i titelles com les de fil o les que vam intentar fer mitjançant un motlle, ens van costar molt. Fer una aturada en el camí i repassar tots els passos, que havíem seguit en la seva realització, ens va ajudar a entendre on ens havíem equivocat i aprendre dels errors.

Durant tot el projecte, també vam poder treballar molt l’escenificació i de tant en tant les aules es convertien en escenaris improvisats per inventar històries amb diferents titelles que portàvem de casa o teníem a l’aula.

Finalment, vam aconseguir el repte que ens havia proposat l’Aleph i entre les dues classes hem preparat caixes decorades amb els títols dels contes, alguns inventats i d’altres escollits, així com les titelles que els poden ajudar a representar-los.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>