Perquè Perdem Massa Muscular a l’Espai?- 14è Congrés de Ciència- 2n Cicle

El passat 24 de Maig, un grup d’alumnes del 2n Cicle van presentar el seu projecte “Perquè perdem massa muscular a l’espai?” al 14è Congrès “Els infants protagonistes de la ciència” organitzat pel CRP del Garraf.

A continuació, us compartim el resum del seu projecte i unes fotos del procés:

      Com cada any a l’inici de curs l’alumnat de Segon Cicle de l’escola Riera de Ribes de Sant Pere de Ribes ens posem en contacte amb experts, anem als museus, visitem espais i tenim converses que generen i remouen els nostres interessos. Una d’aquestes activitats va ser al Cosmocaixa, on ens vam posar en contacte amb diferents situacions de l’Univers. Així va ser com vam voler indagar sobre “Per què perdem massa muscular a l’espai?”

Cada cop que fèiem conversa ens sortien més preguntes:

  • Com es va perdent la massa muscular?
  • Com es pot recuperar i per què?
  • Quan perdem pes, perdem massa muscular?
  • Que passa amb els músculs que no tenen a veure amb la mobilitat, també perden massa a l’espai?
  • Té a veure la distància de La Terra amb l’espai per perdre més o menys massa muscular?
  • Utilitzem la força muscular per mantenir-nos drets?

I les abordàvem formulant noves hipòtesis íntimes i personals:

  • HIPÒTESI 1

Perdem massa muscular per l’efecte dels dos oxígens: l’artificial que portem de la terra i el natural.

  • HIPÒTESI 2

La massa muscular es desfà o es deforma perquè el cos està sempre pesant damunt del terra i al sortir a l’espai això no li passa perquè no hi ha gravetat.

  • HIPÒTESI 3

Perdem massa muscular perquè a l’espai surem i fem tanta força per a aguantar-nos que la perdem tota.

  • HIPÒTESI 4

La velocitat dels moviments a l’espai és més lenta i per això els muscles es desfan o es deformen.

  • HIPÒTESI 5

Perdem massa muscular a l’espai perquè fem poca força al no haver-hi gravetat.

  • HIPÒTESI 6

Perdem pes a l’espai perquè els muscles deixen de funcionar perquè no fan força ja que no els movem. Això afecta els ossos que deixen de rebre les vitamines que fan els muscles quan freguen l’os i l’os s’aprima i perd pes.

Com a objectiu ens vam marcarconfirmar o descartar les sis hipòtesis, comprendre que és: massa, pes, volum, gravetat, atmosfera, comprendre el funcionament dels muscles i mostrar amb exemples les hipòtesis

La nostra intenció ha estat comprendre com és la vida de les persones entre La Terra i l’espai

Per poder tirar-ho endavant ens vam proposar un seguit d’actuacions: consultar documentals de muscles i astronautes, lectures d’articles del cos humà, consultar experts de la NASA i coneguts nostres i construir artefactes fent proves i models que ens ajudessin a entendre tot el que anàvem constatant.

Les hipòtesis sobre el funcionament dels muscles les vam resoldre fent proves musculars i comprovant quins muscles eren els que actuaven en cada cas: a peu, en bicicleta i dins la piscina. També vam construir una artefacte en el que es veu com funcionen els muscles quan estan a La terra i com funcionen quan estan a l’espai exterior a La Terra.

Les hipòtesis sobre la matèria dels diferents cossos de l’Univers i com s’hi pot adaptar el nostre cos les hem resolt a partir de càlculs i proves comparant la gravetat a La Terra amb la d’altres llocs de l’Univers i constatant com ens afectaria. També hem imaginat que si construíssim una màquina que fabriqués atmosferes com la de La Terra no tindríem cap problema per anar a on volguéssim, “només” caldria pensar en salvar  la diferència de massa, pes i gravetat dels diferents objectes espacials. Per això ens va ser molt útil contactar amb científics del programa espacial europeu i que també treballen a la UPC de Castelldefels per comparar com funciona la nostra màquina i com funcionen les de debò. Conèixer els vestits dels astronautes de prop també ens va anar molt bé.

Amb totes aquestes proves i demostracions hem pogut apropar-nos a les sensacions que deuen tenir els astronautes a l’espai. Anar a l’espai és molt costós i és el resultat de la feina de molts especialistes, tant de la salut com de les màquines, que han de conèixer i ens han fet conèixer el comportament de la  massa, el volum, el pes, la gravetat,… a l’univers. Ens ha anat molt bé comprendre les Lleis de Newton i el Principi d’Arquímedes.

Conclusions:

Hem pogut comprovar que perdem massa muscular a l’espai perquè tot l’Espai és una lluita de forces que depenen de la massa que té cada cos a l’Univers. El model per comparar és La Terra, amb gravetat 1g. A partir d’aquí, cadascún pot tenir més o menys gravetat i així tot es manté en equilibri.

Les persones estem en constant lluita amb la gravetat de La terra, fent força contra la força de la gravetat de La Terra. Quan sortim del nostre planeta ens trobem en gravetat 0g o en microgravetat ( a La Lluna per exemple) i en aquest moment la força que fan els nostres músculs és d’una altra manera i es transformen, perdent massa o canviant de forma. Ha esta fonamental conèixer com funcionen els muscles a La Terra per comprendre com funcionen a l’espai. I també, ha esta fonamental comprendre com afecta la massa, el volum, el pes i la gravetat dels diferents cossos de l’univers en el cos de les persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>