5è – Sortida al Museu de les Matemàtiques i al Planetari d’Osca

 

Dijous passat, dia 27, l’alumnat de 5è vam visitar el Museu de les matemàtiques i el Planetari a Osca. Vam poder viure una sèrie d’experiències matemàtiques tot descobrint la seva part més positiva i entretinguda. Així, vam fer matemàtiques sense folis, llapis o bolígraf, sinó manipulant, jugant i construint.

Una de les activitats que més va agradar va ser la construcció col·lectiva de la cúpula de Leonardo da Vinci. Es fa amb estructures de fusta amb quatre osques i, el més curiós és que no és necessari cap altre element d’unió ja que el mateix pes de les peces és suficient per mantenir-ne l’estabilitat. A les fotografies podreu observar  la cúpula que van construir col·lectivament amb aquest tipus de peces.

Vam experimentar amb les matemàtiques. Així, per treballar Estadística i probabilitat per exemple, es va fer amb la campana de Gauss, on les boletes van caient i a l’atzar es van situant unes quantes pel camí de la dreta o pel de l’esquerra; el resultat n’és una aproximació a la distribució normal.

Pel que fa  a combinatòria, estratègia, enrajolats… destaquem “Les torres d’Hanoi” on cal fer la torre movent els discs un a un i deixant sempre els petits sobre els grans. La norma bàsica és que tan sols es pot moure un disc cada cop, i no se’n pot posar un més gran a sobre d’un més petit.  “Gratacels” on calia tenir agilitat per veure quantes figures es veuen des de cada posició. “Els quadrats grecollatins” en què cal col·locar les 16 peces sense que ni en files ni en columnes es repeteixin ni colors ni nombres. Dins l’espai de geometria van poder manipular les “sargantanes d’Escher”, o encaixar poliedres.

Un cop acabada la visita al Museu, vam anar al Planetari, vam entrar a la cúpula, vam poder veure un petit vídeo explicatiu sobre l’univers, els sistema solar i el planeta Terra. Val a dir que també vam embarcar-nos cap a un viatge galàctic gràcies a la plataforma mòbil que conté el planetari. Finalment, vam acabar enlairant dos “coets”, ens van explicar el sistema de propulsió i el motiu de com pot sortir enlairant-se.

En fi, diversió garantida jugant i manipulant matemàtiques, i gaudint d’un magnífic planetari.

Us deixem un recull de les fotografies més destacades:

Fotos Museu de les Matemàtiques i Planetari a Osca

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>