Infadimed

QUÈ ÉS INFADIMED?

infadimedINFADIMED (Infància i Dieta Mediterrània) és un estudi creat i dissenyat per l’infermer de l’Equip de Pediatria Alt Penedès Jordi Fernández Blanco i que ha comptat amb la col·laboració d’altres professionals d’infermeria d’Atenció Primària: Noemí Pujol, Núria Martín, Maria Mercè Fernández, Mariona Roca, Juan Chamorro, Sílvia Mercadé, Laura Ojer i Sònia Surià. L’estudi sobre l’impacte del comportament alimentari en la prevalença del sobrepès i l’obesitat infantil, s’ha dut a realitzat a alumnes d’entre 3 i 7 anys de quatre escoles de Vilafranca del Penedès: Dr. Estalella i Graells, Sant Josep, Mas i Perera i Sant Ramon. Aquest estudi fa èmfasi en la promoció de la Dieta Mediterrània com exemple de dieta equilibrada.

Un cop aL mes, durant sis mesos, un d’aquests professionals d’infermeria es desplacen a les escoles on es fan les intervencions. La durada de la intervenció ha estat d’uns 45 minuts, dins de l’horari lectiu.

Comença l’activitat amb una presentació oral per part de l’infermer sobre el tema a tractar. A continuació es projecta una pel·lícula de dibuixos animats creada pel mateix Jordi Fernández, d’uns 15 minuts aproximadament. Cada pel·lícula parla d’un tema diferent per a un grup concret; és a dir: no es projecten les mateixes pel·lícules als alumnes d’educació infantil que als d’educació primària. Totes estan adaptades a les edats dels alumnes. Una vegada finalitzada la pel·lícula, es projecta una presentació on es fa un resum i es demana la col·laboració dels alumnes, fent-los preguntes i convidant-los a intervenir amb les seves opinions. La intervenció finalitza amb una activitat relacionada amb el tema tractat, que consisteix en complimentar una fitxa en un full de paper, individualment.

 

L’ESSÈNCIA D’INFADIMED

El programa INFADIMED pretén donar eines als infants per a que puguin decidir que és més beneficiós per a la seva salut. Anirà més enllà de convertir-se en un programa d’educació nutricional. És una intervenció educativa que busca modificar els hàbits de tot el nucli familiar cap un patró de vida més saludable, i que no es queda en l’àmbit de l’alimentació. Serà un canvi integral: repercutirà en l’alimentació, en el descans, en la higiene, en l’activitat física, en les relacions socials i en col·laborar a crear, entre tots, una societat més sostenible. Amb el programa INFADIMED es buscarà que els infants aprenguin a cuidar i entenguin el seu cos i el seu entorn, des de la vessant mediterrània. I sempre en el seu hàbitat natural: l’escola. L’escola és un lloc de foment del coneixement i de l’educació i, que amb el pas del temps, ha sofert una transformació, passant d’una visió de transmissió d’informació a una generació d’actituds i motivacions que facilitin la modificació de conductes, en un intent d’educar la responsabilitat que cadascun té amb la seva pròpia salut.

És una oportunitat per aproximar encara més el servei d’Atenció Primària a la població, treballant conjuntament amb els serveis educatius a nivell local, doncs provocarà un canvi en les relacions  població-salut-escola. Amb INFADIMED els professionals d’infermeria d’Atenció Primària tenen un paper important en la participació educativa en l’escola, en col·laboració amb els docents.També la presència del professional d’infermeria a l’escola reforçarà el vincle amb els usuaris, que el veuran com a un referent de la salut, més enllà de la seva tasca assistencial.

Aquest vincle entre salut i educació s’esdevé clau en una societat que necessita la integració de tots els serveis que treballen per al benestar dels infants i per  tractar-los com el valor més preuat de la nostra societat. Així ho va certificar el Pacte per a la Infància de l’Observatori dels Drets de la infància de la Generalitat de Catalunya el juliol de 2013, que va representar “un pas endavant en aquesta cultura de necessari consens i compromís, i a l’hora, un instrument afavoridor de la planificació de polítiques d’infància que incloguin prioritats, temporalització, finançament i les responsabilitats del govern, els ens locals i les entitats civils”.

INFADIMED vol empoderar als infants per a que siguin responsables de la seva pròpia salut.

RESULTATS 2011-2015

Un total de 319 escolars repartits en quatre escoles d’entre 3 i 7 anys van compondre el grup d’intervenció INFADIMED i un total de 880 infants el grup control. La prevalença d’excés de pes infantil (sobrepès + obesitat) a Vilafranca del Penedès a l’inici de l’estudi era del 21,9%. En separar la població intervinguda, es va obtenir un grup control amb una prevalença del 20,8% d’excés de pes i un grup intervenció amb una prevalença del 22,9%. En finalitzar el Programa d’intervenció, tres anys després, el grup control va augmentar la prevalença del sobrepès infantil en 8.4 punts (percentatge final: 29,2%), mentre que el grup intervenció va descendir 6.3 punts (percentatge final: 16,6%).

El Programa no només ha incidit positivament en la prevalença del sobrepès infantil, sinó que també ha ajudat a modificar saludablement els hàbits alimentaris entre els participants. El consum de fruites i vegetals ha augmentat de manera considerable, tenint en compte que ja es partia d’un consum freqüent per part de la majoria de la població, però no suficient segons les recomanacions dels experts. A l’inici del Programa, un 83,7% de la població referia consumir una peça de fruita al dia, i en finalitzar el programa es va aconseguir arribar al 90,6%. L’increment en el consum de la segona ració de fruita al dia va ser major: del 32% de l’inici es va passar al 72,1% final. No va obtenir unes xifres tan elevades el consum de verdures, encara que van ser molt positives i amb increment del 22,6% al 50,5% en el cas de la segona ració de vegetals frescos o cuinats.

La promoció de la Dieta Mediterrània entre els alumnes també ha significat un augment en el consum d’un aliment característic d’aquesta dieta, com són els fruits secs. A l’inici del Programa, el 23,8% dels alumnes participants asseguraven consumir fruits secs de 2 a 3 vegades a la setmana. Aquesta xifra va augmentar quasi 20 punts, fins situar-se en un 43,3% en finalitzar l’estudi.

El consell sobre el control en el consum d’aliments superflus ha tingut efectes positius, ja que el consum de pastisseria industrial per esmorzar i el consum diari de dolços i caramels entre la població INFADIMED va descendir gairebé un 50% respecte a l’inici de la intervenció.

INFADIMED s’ha consolidat com a Programa d’hàbits saludables a quatre escoles de Vilafranca del Penedès. En l’actualitat, diferents escoles de Sant Pere de Ribes, Roquetes, Cunit i La Seu d’Urgell també s’han afegit al Programa.


Notícies

TV3: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/les-begudes-ensucrades-porten-molt-mes-sucre-del-que-ens-pensem/video/5626767/

Diari ARA: http://criatures.ara.cat/mes-informacio-tenen-be-mengen_0_1538846121.html

RTV Vilafranca: http://www.rtvvilafranca.cat/2014/01/els-alumnes-de-quatre-escoles-de-vilafranca-reben-formacio-sobre-com-portar-una-dieta-equilibrada/