SETMANA DE LA CIÈNCIA

La setmana del 14 al 20 de novembre hem celebrat la Setmana de la ciència a l’escola! Ens hem hagut de reinventar i treure-li tot el partit que podem, tot i les limitacions que comporta la situació del moment…

Tot i no poder barrejar-nos amb els altres grups com havíem fet fins ara vam gaudir igualment d’un dia dedicat a l’experimentació!

A Educació Infantil:

Dins de cada aula vam crear provocacions científiques relacionades amb la llum, el magnetisme, la flotació…

A més vam realitzar els següents tres experiments:

  • FEM BOMBOLLES: descobrim com barrejant aigua, sabó i glicerina podem crear bombolles.
  • LES LLENTIES BALLEN: descobrim com les bombolles de la gasosa s’enganxen a les llenties i les fan pujar a la superfície, al cap d’una estona les bombolles exploten i les llenties tornen a baixar perquè pesen més que l’aigua.
  • EL XILÒFON: escoltem sons greus i aguts posant diferents quantitats d’aigua a tres ampolles de vidre.
  • LA PINYA: tanquem i obrim una pinya amb l’efecte de l’aigua.
A Cicle Inicial:

Dilluns, vam trobar uns animals atrapats en un bloc de gel i vam tenir el repte de rescatar-los. Hi havia tres elements per poder ajudar els animals: un got amb aigua, un altre amb aigua i sucre i, l’últim, amb aigua i sal. Vam formular diferents hipòtesis i vam concloure que l’element que ajudava més a desfer el gel era l’aigua amb sal.

Durant el dimarts i dimecres vam fer plastilina casolana amb ingredients tan comuns com farina, aigua, sal i colorant alimentari. Tota una experiència, ja que després ens vam portar la nostra plastilina a casa.

També hem fet l’experiment de l’ou màgic, amb el que vam comprovar què passa quan posem un ou dins un got amb vinagre. Us animem a fer aquest experiment a casa, el resultat és, si més no, sorprenent.

Dijous, vam fer l’experiment de l’aigua que camina, on podíem observar com passa l’aigua, a poc a poc, d’un got a un altre a través d’un paper absorbent.

Divendres, per tancar la setmana, després de llegir el conte “Tormenta en el frasco”, vam crear pots de la calma per a les nostres aules.

Cicle Mitjà:

Pel matí vàrem fer tres experiments super interessants: el color viatger, neu artificial i el coet. A cada classe vam comprovar com pot viatjar el color només amb l’ajuda d’aigua i colorant artificial. I també vam fer enlairar un “mini coet” barrejant bicarbonat amb vinagre i veient la reacció espectacular que es produeix i per últim vam fabricar neu artificial, amb aigua i un bolquer, així de fàcil.

Com que aquest curs no ens van poder acompanyar presencialment les famílies si que ho van fer a través d’un video molt interessant relacionat amb l’aigua, el projecte que estem treballant ara a classe. Però no tot acaba aquí, seguirem experimentant sobre aquest tema, els estats de l’aigua i les seves qualitats: olor, sabor, color…

Mai ens cansem d’investigar, això sí, sempre amb paciència que és la mare de la ciència.

A Cicle Superior:

Hem realitzat experiments amb diferents materials per poder treballar des del mètode científic, observant els diversos usos que se’ls pot aplicar i la seva reacció al combinar-los entre ells.

  • PASTA DE DENTS PER ELEFANTS, on hem pogut barrejar materials d’ús quotidià per provocar una reacció en cascada! Hem après que l’aigua oxigenada conté molt d’oxigen i gràcies a una reacció química, hem pogut veure com sortien a l’exterior de la proveta en forma de bombolles.
  • BLANDIBLÚ on hem creat una massa de Slime per poder-la manipular i jugar amb ella. Hem après que les molècules actuen de manera diferent segons l’estat; en els sòlids les molècules estan molt juntes i en els líquids una mica més separades.Ens ho hem passat d’allò més bé!
  • MUNTATGE D’UN COTXE AMB MATERIALS RECICLATS i hem aconseguit que circuli a través de l’energia cinètica. Fins i tot hem fet carreres al pati  per comprovar quin era el cotxe més ràpid!

Els alumnes de sisè hem utilitzat tots els recursos digitals dels quals disposàvem i hem realitzat una videoconferència amb el científic Carles Pelejero (pare d’un alumne de sisè) i ens ha explicat curiositats sobre la estació espacial internacional i la vida dels astronautes durant la seva estada en la estació com, per exemple: com es renten el cabell, com dormen…

Cliqueu aquí per veure totes les fotografies.