Avui ha mort Stephen Hawking

Avui ha mort Stephen Hawking, una de les grans ments de la nostra época.

Stephen Hawking treballà en les lleis bàsiques que governen l’univers. Juntament amb Roger Penrose, va mostrar que la teoria general de la relativitat d’Einstein implica que l’espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un final dins de forats negres.

Semblants resultats assenyalen la necessitat d’unificar la relativitat general amb la teoria quàntica, l’altre gran desenvolupament científic de la primera meitat del segle xx. Una conseqüència de tal unificació que ell va descobrir era que els forats negres no eren totalment negres, sinó que podien emetre radiació i eventualment evaporar-se i desaparèixer.

Una altra conjectura és que l’univers no té límits en el temps imaginari. Això implicaria que el mode en què l’univers va començar queda completament determinat per les lleis de la ciència.

« No dic que Déu no existexi. Déu és el nom que la gent li dóna a la raó per què som aquí. Però, crec que aquesta raó són les lleis de la física i no algú amb qui podem tenir una relació personal. »
— Stephen Hawking[3]
« Hom podria preguntar què hi havia abans, però la resposta és que no hi havia res abans del “big bang“, de la mateixa manera que no hi ha res més al sud del pol sud. »
— Stephen Hawking[

By NASAOriginal. Source (StarChild Learning Center). Directory listing., Domini públic, Link

Esclerosi lateral amiotròfica

Stephen Hawking va estar severament discapacitat per patir esclerosi lateral amiotròfica (ELA), la qual cosa no li va impedir mantenir la seva alta activitat científica i pública. Els seus primers símptomes de la malaltia van aparèixer durant la seva estada a Oxford i finalment va ser diagnosticat d’ELA als 21 anys, just abans del seu primer matrimoni. En aquell moment, els doctors li van pronosticar que no viuria més de 2 o 3 anys (temps de supervivència normal d’aquesta malaltia), però per motius desconeguts és de les poques persones que van sobreviure molts més anys, encara que patint l’avanç progressiu de la seva discapacitat.

El 1985, va patir una traqueotomia i des de llavors va utilitzar un sintetitzador de veu per a comunicar-se. Gradualment, va anar perdent l’ús dels seus braços i cames, així com de la resta de la musculatura voluntària, incloent-hi la força del coll per a mantenir el cap dret; la seva mobilitat era pràcticament nul·la. La cadira de rodes que utilitzava en públic estava controlada per un ordinador que Hawking dirigia mitjançant lleus moviments de cap i ulls, cosa que també li permetia seleccionar paraules i frases en el sintetitzador de veu.

A més d’un gran físic, va escriure llibres molt interessants. Us recomano de tot cor que llegiu L’univers en una closca de nou (2001) i/o Breu història del temps.  Són uns llibres molt interessant que d’una manera força clara ens aclareixen els grans conceptes que ens poden ajudar a comprendre els fonaments més bàsics i l’origen del nostre univers.

Us deixo un vídeo d’una de les seves conferències. És en anglès, però podeu activar els subtítols en castellà si cliqueu a configuració (la icona amb un engranatge)


 

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>