8M Dia internacional de les dones

Gairebé ningú dubta que encara actualment cal continuar reivindicant amb força els drets i el paper de la dona a la societat. És per això que aquest mes hem celebrat el 8 M fent diferents propostes a l’Escola de conscienciació vers aquest tema a les diferents comunitats. 

La Book Fox va ser l’encarregada de “provocar” el diàleg i la reflexió portant les maletes plenes de llibres que ens parlaven de dones i de la importància de celebrar aquest dia. 

A la Comunitat de Petits, vam posar el focus en les seves autèntiques referents femenines trobant contes que parlaven del vincle amb la mare, l’àvia, la tieta/padrina, germana, etc. 

 D’aquests contes, van sorgir diferents preguntes: Quines són les dones més importants de la meva vida? Per què és la dona més rellevant de la meva vida? Quines són les dones que estimo més? 

A partir d’aquestes converses i emprant diferents tècniques vam dibuixar i exposar dibuixos d’aquestes dones crucials.

 

 

A la Comunitat de Mitjans van fer diferents activitats al voltant d’autores rellevants.

A les aules de 1r, a partir d’un trencaclosques van compondre una foto retallada de l’autora Adela Turín. Mitjançant preguntes, hipòtesis prèvies i comprovacions, van anar descobrint el personatge. D’altra banda, van fer un taller  fabricant gradacions del color lila amb  gouache. Finalment, van pintar la cara de la fotografia amb estampació de taps i cotonets. 

Els alumnes de 2n van treballar a Art el conte “Me llamo Pecas” de l’autora Raquel Díaz Reguera i van fer una performance. Pecas és una nena que, cansada dels estereotips de gènere, comença a fer preguntes incòmodes que no obtenen resposta i és que els estereotips no deixen de ser prejudicis sense sentit.

Amb el grup de 3r van descobrir l’obra de la Maruja Mayo tot creant unes màscares que vam exposar a les palmeres del pati per remarcar la importància del fet que la diversitat hi és i ens enriqueix. A banda vam reflexionar sobre el fet d’esstimar-se a una mateixa arell dels llibres “Guapa” i “Yo voy conmigo” que vam trobar a les maletes. 

A la comunitat de Grans van ampliar la mirada cap a la ciutat, buscant dones que haguessin tingut algun impacte a la nostra vila. 

A 4rt en concret van buscar informació, per parelles fent servir el Chromebook, sobre dones importants de la nostra ciutat (o per la nostra ciutat) investigant els motius pels quals van ser rellevants i què van fer. 

A 5è van treballar el conte “Artur i Clementina” i “Soc només meva”. A partir d’aquí van reflexionar definint què és una relació sana i què significa una relació tòxica, descobrint què volem i què no volem en les nostres relacions. 

D’altra banda, van donar resposta a la pregunta Quants carrers i places de la nostra ciutat tenen nom de dona?, fent itineraris amb el Google Maps i ens van adonar que hi ha una gran desproporció. Després vam arribar a reflexions que la causa és que històricament les dones han estat silenciades i poc visibles i amb rols dedicats a la cura de la família.

Finalment, a 6è hem treballat els estereotips de gènere, tan arrelats a la nostra societat i sovint tan invisibles als nostres ulls. A partir de vídeos amb escenes molt comunes, hem pogut reflexionar i debatre sobre frases tan habituals com “ho fas com una nena” i “he d’estar guapa”.

Ha estat un mes intens i profitós on a partir de centrar la mirada en les referents de l’àmbit familiar,  cultural i el de la ciutat hem compartit reflexions i aprenentatges que ben segur ajudaran a aquestes noves generacions a créixer amb una mentalitat diferent i aconseguir que algun dia no sigui necessari celebrar aquest dia.

Podeu veure més fotos a la unitat compartida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>