Iniciem el projecte de l’hort

Ja fem 4t i aquest any som els encarregats de l’hort. Hem començat  a plantar algunes hortalisses i fruites com pastanagues, faves, maduixes, pèsols i cebes.

Abans de plantar les verdures, vam remoure la terra  i treure les males herbes. Ens vam organitzar en grups de 4 o 5 nens/es i vam acabar de netejar l’hort en 2 dies.

Compartim l’hort amb els nens i nenes de p5. Ells van plantar pastanagues, faves i pèsols.

Uns nens de 4t van anar a mesurar l’hort. La llargada i l‘amplada de les parcel·les de l’hort. En un paper quadriculat vam dibuixar el plànol seguint les mesures que vam trobar.

Cada nen i nena va fer la seva proposta de com organitzar-ho. A la classe vam enganxar al terra cintes de colors fent la mida real d’una  parcel·la de l’hort. Quant plantem una hortalissa ho marquem al plànol de la classe.

Maduixeres

Una tarda vam sortir sols a plantar maduixeres. Vam tardar 5 min en plantar-les. Van fer servir una aixada i una regadora. Aquest dia va ser molt tranquil però quan van anar a plantar pèsols van mirar la terra del paquet. Hi havia larves d’escarabats!!! Aixecant una fusta vam trobar llimacs.

Pèsols

A l’octubre vam començar a plantar 40 pèsols però com no teníem temps, vam posar 30 pèsols als tests a veure què passa. I si les arrels se lien? Creixeran junts? Qui sap què passarà? La segona tarda, al novembre, ja feien 5 cm.

Cebes

Hem plantat cebes amb llavors directament a l’hort, en canvi els pèsols hem fet planter. Els tests petits  els hem guardat a un lloc protegits dels ocells. Per les cebes hem fet regues.

Patata

Estàvem traient herbes i una nena va trobar una patata de l’any passat amb totes les arrels, enmig la sorra. La varem netejar i la varem posar en una galleda amb aigua. Un nen de la classe ens va dir que si la tornàvem a plantar, tornaria a créixer més i la vam anar a plantar un altre cop.

Tomates

Intentarem fer planter de tomates amb les llavors. Tallem les tomates i li traiem totes les llavors.

Les deixem en un paper perquè s’assequin i esperarem uns dies a veure com queden.

Les que vam posar al sol van quedar massa seques.

El pare de l’Unai ens explica més coses de l’hort.

Els pèsols s’han de plantar en un test i quan siguin més grans que medeixin 15 o 20 cm, transplantar-los a l’hort. Entre un pèsol i un altres ha d’haver 10 o 15cm de distància. S’ha de posar un pal amb un fil al costat perquè creixin bé.

Les maduixes necessiten ombra i una miqueta de sol. Quan son petites cal plantar-les en un test i quan siguin més grans, trasplantar-les a l’hort. Quan les maduixeres tinguin fills, s’han de tallar i plantar-los en un altre lloc.