FLORENCE NIGHTINGALE

La salut és un tema individual però també social, col·lectiu i ambiental. Conèixer, cuidar el cos i incorporar hàbits adequats (alimentació, higiene, salut, activitat física…) ens ajuda a viure de manera cada cop més saludable. La protagonista d’educació física d’aquesta setmana ho sabia molt bé, per això us proposo apropar-nos a la seva figura i conèixer tot el que va fer!

 

Florence Nightingale.

  1. Neix el mite.

Va néixer a Florència (d’aquí el seu nom) el 12 de maig de 1820, però va créixer a Anglaterra, en el si d’una família adinerada.

De ben petita destacava en matemàtiques i ciència. Va documentar la seva enorme col·lecció de petxines de mar amb llistes i taules dissenyades amb molta precisió.

  1. Seré infermera.

Va decidir que seria infermera però la família es va negar ja que en aquells dies la infermeria era una feina que feien els pobres o els servents.

Però Florence sense fer cas dels seus pares continuava visitant hospitals fins que el 1850 li van permetre treballar com a infermera en un hospital de dones.

  1. La guerra de Crimea.

Les històries que sortien als diaris eren horroroses per les terribles condicions dels hospitals de l’exèrcit.

El govern va demanar a Florence que hi anés per millorar la situació dels soldats. Quan va arribar, l’hospital estava molt brut, amb el terra cobert per una capa de femta i orina. Al costat del seu equip d’infermeres van netejar el lloc i es van assegurar que els soldats estiguessin alimentats i vestits correctament.

  1. Augmenta el nombre de morts.

Tot i aconseguir que l’hospital fos més eficient, no era menys mortal. I és que es va descobrir que l’hospital estava construït sobre una claveguera, de manera que els pacients bevien aigua contaminada.

Florence va pensar que la solució passava per netejar els abocadors contaminants i millorar la ventilació de l’hospital aconseguint millorar les condicions de vida dels soldats i així, que hi haguessin menys morts.

 

  1. Li deien “La dama del llum”. Per què?

Florence, feia guàrdia a la nit per si algun malalt la necessitava. Per no molestar, portava un petit llum a la mà.

Quan una imatge de Florence portant la seva llum i atenent pacients va aparèixer als diaris, ràpidament es va guanyar un exèrcit de fans i la imatge de la “dama del llum” va ser impresa en bosses i souvenirs.

  1. A treballar.

Atormentada per l’horrible pèrdua de vides, es va reunir amb una de les seves més grans fans: la reina Victoria. Amb el seu suport, va fer una comissió per investigar la salut de l’exèrcit: la causa de 16.000 de les 18.000 morts no van ser per ferides sofertes en batalles sinó per malalties que es podien prevenir. El contagi es devia a la falta d’higiene!. Després d’intervenir, va aconseguir que les morts baixessin un 99% en un sol any.

  1. Reconeixement.

Gràcies a l’obra de Florence es van establir nous departaments, com els de medicina, ciència sanitària i estadística en l’exèrcit, per millorar la cura de la salut.

El 1859 va publicar dos llibres, “Notes sobre infermeria” i “Notes sobre hospitals”, i l’any següent es va fundar una escola d’infermeria en nom seu.

El seu treball va ajudar a establir a la infermeria com una carrera respectable per a les dones i als millorar els hospitals, perquè es tornessin llocs nets i espaiosos en els quals els pacients es poguessin recuperar.

  1. Salut per a tothom!.

Florence va emmalaltir en la guerra. Malgrat tot, fràgil i aïllada, va lluitar des del seu llit per millorar els serveis sanitaris examinant dades estadístiques i realitzant treballs pioners que es van propagar per tot el món.

També va veure que la majoria de la població no podien pagar-se metges quan emmalaltien i va decidir enviar infermeres a les cases de treball per curar malalts.

Aquest intent per fer que la cura mèdica estigués a l’abast de tots, sense importar classe o sou, va servir per crear anys després el Servei Nacional de Salut Britànic.

  1. Mort de Florence.

Va morir als 90 anys sent un referent per a futures generacions aconseguint més del que es podia imaginar en un camp que havia estat considerat inapropiat per a les dones de la seva classe.

Tot i haver estat sovint una veu femenina solitària a la societat, gràcies al seu talent i les seves dots matemàtiques va ajudar a revolucionar les cures sanitàries i va salvar a milers de persones de la mort.

 Curiositats! Sabies que …

Al segle XlX a les infermeres en deien “rossinyols” perquè el cognom de Florence significa “rossinyol”.

Va ser la primera dona en rebre l’Ordre de Mèrit del Regne Unit i la primera que va treballar en l’exèrcit.

Va inspirar a el fundador de la Creu Roja a crear la institució.

Cada 12 de maig, coincidint amb l’aniversari del seu naixement, se celebra el Dia Internacional de la Infermeria.

Si voleu veure imatges:

https://mujeresconciencia.com/2017/08/22/florence-nightingale-mucho-mas-la-dama-la-lampara/

Què té a veure GOOGLE amb Florence?

https://www.google.com/doodles/florence-nightingales-birthday

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>