Departament d'Ensenyament
alexia
manualsalexia
iddink
agenda21
biblio
galeria
ampa
comenius
avaluacio
cicles
bridgestofuture

Qui hi ha? 

1 usuari/ària registrat i 7 convidats anònims estan en línia.

Sou un convidat/da anònim.

Ni el rei menjaria si el llaurador no llaurés Lope de Vega

Notícies

Taller Sòls UDL Bilogia i Geologia 4t ESO

Enviada per lcamats el 23/Nov/2015 - 13:11

Taller de Sòls a la UDL

El passat dimarts 17 de novembre els alumnes de la matèria optativa de Biologia i Geologia de 4t d’ESO van visitar l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) on van realitzar un taller interactiu. L'activitat va ser impartida pels professors Montserrat Antúnez i Rafael Rodríguez  que ens van presentar mètodes de laboratori senzills per conèixer les característiques bàsiques dels sòls.

Així, després d'una breu introducció de què són els sòls i la seva importància van poder comprovar experimentalment tres propietats dels sòls que ens ajuden a classificar-los: la textura, el color i la presència de determinats compostos (clorurs, sulfats i carbonats). Ens van explicar que la temperatura a la qual s'ha produït un incendi es pot conèixer pel color de la fulla cremada.

En definitiva, una visita interessant que els va apropar al món universitari.

Setmana de la Ciència 2015

Enviada per lcamats el 12/Nov/2015 - 22:46

Setmana de la Ciència a l'Institut Maria Rúbies

Del 13 al 22 novembre de 2015

Llum i sòls 

Logo

Per veure les activitats cliqueu a Llegeix més...

Global Scholars

Enviada per jfernandez el 04/Nov/2015 - 13:52

GLOBAL SCHOLARS

We have successfully acoomplished the goals for unit 1. The video is our final task. However, we've done other activities as well: We've used GOOGLE MAPS to locate the cities which we are sharing information wirh, we've written about our town and we've read what our peers say about theirs. We've also talked about our free-time activities and learnt about a rather unknown job for us, that of an ambassador.

We are alrelady working on unit 2, whose tilte is Why Sustainability?

No registrats: Castanyada 2015

Enviada per cdomenech el 02/Nov/2015 - 09:43

La Castanyada a l'institut.

Els alumnes de 1r de Batxillerat el dia 27 d'octubre han estat els promotors de la festa de la Castanyada al nostre Institut. A la barbacoa que han posat arran del gimnàs a primera hora s'han posat a fer foc amb el carbó vegetal, però aviat han decidit que calia un foc més potent i ràpid i han optat per la llenya i la pinassa de prop de l'hort de la casa. Les castanyes i els moniatos s'han cuit i han agafat el sabor propi del torrat. Amb la venda d'aquests productes els alumnes han recaptat uns calerons per a la sortida que faran el curs vinent, potser a Londres o a Berlín. També els professors i la resta de membres de la comunitat educativa hem gaudit d'aquesta celebració ... i donem fe de que aquests alumnes han fet una molt bona feina!

No registrats: IV Cursa de la mobilitat sostenible

Enviada per xbenlliure el 21/Oct/2015 - 13:08

La regidoria de media ambient i horta de la Paeria va organitzar el dia 16 d'octubre la IV cursa de la mobilitat sostenible, a la qual varen participar tot el grup de 3r d'ESO C del nostre institut.

Una part de l'alumnat va fer el viatge des del centre fins la plaça de sant Joan a peu, un altre grup en bici, i la resta amb bus urbà, la finalitat era poder calcular el cost energètic i també les emissions contaminats de tots tres desplaçaments, i poder així avaluar l'impacte econòmic i  mediambiental per tal que cadascú tragui les seves conclusions.

web la Paeria

No registrats: AJORNADA L'OBSERVACIÓ DE LA LLUNA

Enviada per xfranch el 20/Oct/2015 - 10:29

PER RAONS METEOROLÒGIQUES S'AJORNA L'OBSERVACIÓ DE LA LLUNA.

LA PROPERA CONVOCATÒRIA SERÀ AL MES DE NOVEMBRE.

S'ANUNCIARÀ OPORTUNAMENT.

VISITA A LA CENTRAL HIDROELÈCTRICA DE CANELLES I COVA NEGRA DE TRAGÓ DE NOGUERA

1r I 2n BATXILLERAT CIENTÍFIC-TECNOLÒGIC

Dimecres, 14 d'octubre i amb una considerable fresqueta que no havien previst, els alumnes de ciències experimentals i tecnologia de 1r i 2n de Batxillerat, van visitar fins al darrer detall, la infraestructura i el funcionament d'una presa d'embassament d'aigua en un pantà per a la producció d'energia elèctrica. Per això, van desplaçar-se fins al pantà de Canelles pertanyent a la conca del riu Noguera Ribagorçana i a la seva presa, que geogràficament separa el terme municipal d'Os de Balaguer, antic terme de Tragó de Noguera a la comarca de la Noguera i el terme d'Estopinyà a la Ribagorça Aragonesa. La presa, un topall de formigó impressionant, de més de 150 metres de caiguda, suporta el pes de l'aigua embassada en un dels pantans que emmagatzema més aigua de tota de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, concretament el segon seguit del de Mequinensa. Emmagatzema un total de 680.000 milions de litres d'aigua quan està a plena capacitat. A més de la seva utilització per a la producció d'energia també regula aigua per al regs agrícoles aigües avall. Construïda l'any 1959, es va poder omplir al màxim l'embassament un cop finalitzades les proves de càrrega l'any 1989 i havent hagut d'afegir un mur de contenció i reforç al costat dret de la presa, a la part aragonesa.

Vam tenir la possibilitat gairebé única de visitar, cascos al cap per exigències de seguretat i guiats amb les expertes explicacions d'en Benjamí, un antic càrrec executiu de l'empresa elèctrica nacional ara jubilat, tota la infraestructura de la presa i de la central hidroelèctrica. Fins i tot vam poder entrar a la zona de turbines, alternadors i transformadors. Llàstima que en aquell moment la central no estava en producció...

Amb l'inestimable acompanyament del Marc, un peculiar guia, també vam tenir l'oportunitat d'endinsar-nos a la Cova Negra de Tragó. Ubicada al T.M. d'Os de Balaguer, ocupa un lloc destacat entre les cavitats subterrànies de l'oest de Catalunya. Pel que fa als seus orígens, ens trobem davant d'una surgència que en una primera fase drenava les aigües de la Serra de Blancafort, motiu pel qual presenta una morfologia d'erosió freàtica amb formes esplèndides. Quan la cavitat va quedar totalment inactiva, s'inicià un procés càrstic en llocs molt localitzats i amb una important fase constructiva creant una gran quantitat de columnes, banderoles, estalactites i estalagmites (que vam aprendre a diferenciar amb claredat). Per la seva situació i característiques, la cova ha estat habitada des de finals del Paleolític Superior, fins l'edat mitjana. Va ser una bona estona d'aïllament a les fosques que molts encara mai havien experimentat, un tastet d'espeleologia.

Molt bona experiència en general amb la possibilitat de visitar instal·lacions que sovint resulten inaccessibles.

No registrats: PORTES OBERTES A L'OBSERVATORI

Enviada per xfranch el 14/Oct/2015 - 20:47

PORTES OBERTES A L'OBSERVATORI

OBSERVACIÓ DE LA LLUNA EN QUART CREIXENT


              Lluna creixent amb llum cendra. Imatge obtinguda el 04-12-2013.

DIA: DIMARTS 20 D'OCTUBRE DE 2015

HORA: DE 19,30 A 20,30

Els interessats us podreu apuntar en una llista que deixarem a consergeria.

També podeu enviar un correu a l'adreça: oamariarubies@gmail.com

No registrats: Certamen Literari Marià

Enviada per cdomenech el 07/Oct/2015 - 11:24

CERTAMEN LITERARI MARIÀ 2015

Durant tercer any consecutiu alumnes del centre de 2n. de BTX (Alicia Sanmartín, Ahmed Boutkhamouine), 1er. BTX (Anna Hernández, Irene Sánchez) i 4rt. d'ESO (Laura Garcia) van participar de voluntaris com a servei d'acollida en el Certamen Literari Marià que es va celebrar el passat dia 4 d'octubre a l'Acadèmia Mariana de Lleida.

La finalitat de l’Acadèmia és honorar la Mare de Déu mitjançant la literatura i les belles arts.

Per acomplir aquesta finalitat, des de la fundació de l’Acadèmia (1863), s’han organitzat cada any, tret dels compresos entre 1936-38, uns jocs florals (els segons de Catalunya després dels de Barcelona, i els únics dedicats a la Mare de Déu) coneguts com Certamen Literari Marià. Per tal d’honorar la Verge des de les diferents advocacions, cada any s’invita la patrona d’un indret diferent per tal que el certamen sigui en el seu honor.

La celebració dels jocs florals és una antiga tradició catalana i de la Provença, que té el seu origen en l’Edat Mitjana i que es van revifar amb la Renaixença. Actualment esdevenen l'única reminiscència d'aquest fet històric i cultural tan rellevant.

LET'S GET STARTED!

Enviada per admin el 02/Oct/2015 - 11:39

LET'S GET STARTED!

The students in 2nd ESO D are just about to start our exciting adventure: “Building Better Cities”, an international and enrichment program provided by Global Cities, Inc.

We're going to communicate in English with students from other cities in the world, we'll take an interest in global issues and we'll improve our digital skills.

Be ready to follow us and get to know what we'll learn about different cultures and see the projects we'll be involved in.

ECLIPSI TOTAL DE LLUNA

Enviada per xfranch el 28/Set/2015 - 07:52

Aquesta imatge ha estat obtinguda aquesta matinada des de l'Observatori de l'Institut. Correspon a la part central de l'eclipsi, molt a prop de la totalitat.

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »

Calendari 

Mes anterior Novembre 2015 Mes següent
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
       1
2 3* 4 5 6* 7 8
9 10 11* 12 13 14 15
16 17* 18* 19 20 21 22
23 24* 25* 26 27* 28 29
30*

Properes 

En els propers 15 dies
estacio_meteorologica


Edu3
edu365
Intranet
xtec
saga
correu xtec
paeria
softcatala
magraners
bordeta
familia_escola
uebordeta
Web feta amb el Zikula
Logo &Agrava;gora
Logo Intraweb