Els canvis d’estat de la mantega

El divendres passat vàrem fer un experiment amb mantega.

Volíem veure a partir de comprovacions si era possible que li canviéssim el seu estat.

Vàrem passar la mantega de sòlid a líquid escalfant-la al microones (fusió). Després aquest líquid el vàrem posar al congelador i vàrem veure que podia passar de líquid a sòlid (solidificació).

Després vàrem intentar passar de líquid a gasós. Es va originar un gran debat amb idees diferents, uns deien que el vapor que sortia era vapor de mantega i altres deien que no podia ser. Per tant, vàrem decidir buscar quin són els components de la mantega.

Composició de la mantega:

  • 80% de greix
  • 16% d’aigua
  • 4% altres components de la llet

Alguns continuaven dient que era vapor de mantega mentre que la resta tenia molt clar que era vapor d’aigua.

El Marçal va dir que calia continuar escalfant la mantega per evaporar l’aigua. Després sortiria vapor de mantega.

A mesura que s’anava escalfant, sortia cada vegada menys vapor. Finalment, no va sortir res de res.

Les conclusions van ser que no podíem passar de líquid a gasós, perquè el vapor que sortia era el

16 % d’aigua que contenia la mantega. Així doncs no es pot vaporitzar la mantega ni tampoc condensar.

1 comentari

  1. neus vilà aymerich

    M’ha ajudat molt aquesta pàgina web ja que també estava estudiant els canvis d’estat i estava fent un video sobre un canvi i en trobar aquesta pàgina l’he fet de la mantega.
    MOLTES GRÀCIES!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>