Tanquem el projecte Som Sant Andreu

Després de cinc setmanes de treball amb els nois i noies de 1r d’ESO, tanquem el projecte “Som Sant Andreu” compartint  bones vibracions i amb la sensació d’haver fet molt bona feina.

Vam començar el projecte encoratjant-nos a fer una mirada del barri diferent de la que havíem fet fins ara. Una mirada curiosa, atrevida, crítica, la mirada d’una persona que s’adona que en forma part. I amb un repte clar: com podem intervenir en el nostre barri per millorar-lo?

Vam obrir els ulls mentre fèiem el nostre camí de casa a l’Institut trobant-hi molts elements interessants que no havíem mirat fins ara, però que ara, ens cridaven l’atenció i ens convidàvem a investigar. Fabra i Coats, Plaça Orfila, Església de Can Fabra, Plaça del Comerç, Rec Comtal, Bar Versalles, Església de Sant Pacià, SAT! Sant Andreu Teatre, Parc de la Pegaso, Plaça de la Tolerància, Pavelló Camp del Ferro…

Vam sortir a passejar per Sant Andreu, vam fer fotografies, vam dissenyar tríptics, correus a amics, i vam començar a sentir que en formàvem part. 

El barri cada cop era una mica més nostre. Començàvem a estimar-lo una mica més. Havíem vist les coses boniques del barri, però també les seves necessitats. Teníem ganes de fer un pas més.

Vam investigar quins mecanismes de participació té un ciutadà, i vam saber de l’existència dels processos participatius coordinats des de l’Ajuntament, vam conèixer algunes lluites de veïns insistents i implicats, que havien aconseguit espais com l’Ateneu l’Harmonia, que vam visitar acompanyats de l’Anna que ens va obrir les portes d’aquest magnífic espai comunitari, ple de vida, d’espais i de moltes possibilitats d’aprenentatge i de creixement. I també vam escoltar la veu de l’associacionisme a través d’un pare de l’Institut que ens va parlar de la Colla de Tabalers i Geganters de l’Ignasi Iglesias.

Així, vam arribar a la fase final del nostre projecte, amb moltes ganes de donar resposta al repte plantejat. Moltes idees d’intervencions que vam treballar a fons, fins que les vam portar a terme, com per exemple la campanya de recollida d’aliments pel Rebost Solidari, el repartiment de llavors entre els veïns i veïnes promovent un barri amb més colors, la millora de la decoració dins el recinte de la Fabra i Coats enverdint l’ateneu l’Harmonia amb plantes, la decoració a les tanques de l’institut amb fils i ganxet, la campanya de sensibilització vers la recollida dels excrements de gos, i la de conscienciació contra la sobrealimentació de coloms al carrer, la recollida de brossa a la via pública, la demanda a l’Ajuntament de nous parcs…

Un projecte que no s’acaba aquí, que continuarà present entre nosaltres quan comencem a veure les plantes créixer en els balcons dels nostres carrers, quan passegem per la Fabra i Coats, quan portem els aliments al Rebost, quan arribem a l’Institut, i sempre més, perquè ara el barri és una mica més nostre i hem vist que tenim moltes maneres d’implicar-nos-hi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>