El 2017, el vam acabar així a l’IES Baix a Mar

El primer trimestre del curs 2017-2018 s’ha esvaït. Ha estat intens, i a l’IES Baix a Mar l’hem acabat de la millor manera: amb projectes i concursos a tots els cursos de l’ESO. Us els expliquem un per un:

  1. La participació al concurs Picalletres

Els alumnes de 3r d’ESO, grup A, van concursar el 19 de desembre passat al Picalletres contra l’escola Sant Bonaventura.

L’IES Baix a Mar va estar a punt d’entrar a formar part de les semifinals del Picalletres, segons explica la professora Cristina Lledó. “Vam empatar contra el col·legi Sant Bonaventura amb 560 punts, és a dir que ens vam quedar a 10 puntee per passar a les semifinals”, continua explicant Lledó.

El grup format pels alumnes Naiara Lasquibar, Lucca Zucconi i Àlex Calsina “va aguantar fins a l’últim moment la tensió, i va saber dissimular molt bé els nervis”, opina la professora de Català. Per tot plegat, “els professors de l’àmbit Lingüístic animen els alumnes de 2n perquè ja es preparin de cara al curs vinent”, conclou Lledó.

Dit això, us expliquem la mecànica del Picalletres.
Està compost per cinc nivells. En el primer nivell, per cada paraula correcte se suma deu punts al marcador, i vint més al segon nivell. Els verbs que hi apareixen són únicament en infinitiu ja que són els dos nivells més fàcils.

Després d’aquests dos primera nivells, els concursants reben un paper en què hi ha un embarbussament. Els grups participants han de decidir qui serà qui el llegirà en veu alta.

Seguidament, els grups passen al nivell tres, en què cada paraula encertada suma trenta punts. És llavors quan  les paraules comencen a ser més difícils.

A continuació, els grups reben un altre paper, en què hi ha escrites tres paraules: una és un barbarisme i el grup que prem el botó abans, respon primer. En el cas que fallin, es fa rebot i contesta l’altre grup.

Més tard, arriba el nivell quatre, en què cada paraula ben lletrejada compta quaranta punts. Aquí hi ha verbs conjugats.

Gairebé acaba el programa i és l’hora d’esbrinar l’errada oculta, prova que consisteix a esbrinar una falta d’ortografia en tres paraules que els ofereixen.

Finalment, toca el nivell cinc, el més difícil. Cada paraula suma cent punts al marcador; és el moment decisiu. El programa acaba amb el recompte de les puntuacions.

2. Contes a l’Esprint

 

Els alumnes de 3r i 4t d’ESO van participar durant tota una jornada escolar en el concurs Contes a l’Esprint.

En un dia van haver d’escriure, per grups, un conte, per al qual tenien diversos inicis. La curiositat va ser que de principis de contes n’hi havia fins a 5 de diferents, i va ser així perquè els alumnes triaven un color, que anava associat a una temàtica, que eren:

Vermell: amor
Negre: terror
Blau: Policíaca

Platejada: ciència-ficció

Groc: aventures

Així doncs, el grup que estava assignat amb el color vermell (temàtica “amor”) tenia aquest principi de conte a partir del qual podien començar:

AMOR (color vermell)

TRIA UN INICI

POTS TRIAR, TAMBÉ, LA LLENGUA!
INICI 1
CAT: L’últim petó va lligar el nostre amor. –Somia en nosaltres –vaig dir-li mentre abandonàvem els cossos en un llit glaçat.
CAST: Un último beso selló nuestro amor. –Sueña con nosotros –le dije mientras abandonábamos nuestros cuerpos en un frío lecho.
ENGL: A last kiss sealed our love. “Dream about us”, I told her while we surrendered our bodies to the cold bed.

INICI 2
CAT: La Gilda Novoa va acostar el seu cos interrogant cap al meu. Va sonar un tango. Ballàrem amb desig fins a confondre els nostres cossos en un de sol.
CAST: Gilda Novoa acercó su cuerpo interrogante hacia el mío. Un tango sonó. Bailamos con deseo hasta confundir nuestros cuerpos en uno. ENGL: Gilda Novoa moved her questioning body towards mine. A tango played. We danced with desire until our bodies became one.

VERD (“Aventura”)

CIÈNCIA FICCIÓ

TRIA UN INICI
INICI 1:
CAT: Jo he vist coses que vosaltres no creuríeu. Atacar naus en flames més enllà d’Orió. Aquests moments es perdran en el temps… com llàgrimes en la pluja.
CAST: Yo he visto cosas que vosotros no creeríais. Atacar naves en llamas más allá de Orión. Esos momentos se perderán en el tiempo… como lágrimas en la lluvia.
ENG: I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. All those moments will be lost in time, like tears in rain.

INICI 2
CAT: El dia 43 la missió tripulada 513 VF va tenir el primer avistament del Planeta. En feia 19 que havien abandonat el sistema solar i 4 que se’ls havien esgotat les provisions.
CAST: El día 43 la misión tripulada 513 VF tuvo el primer avistamiento del Planeta. Hacía 19 días que habían abandonado el sistema solar y 4 desde que las provisiones se habían acabado.
ENGL: On day 43, mission 513 VF had its first sighting of the planet. 19 days had passed since they left the solar system and 4 days since their provisions ran out.

Per continuar, quan els grups ja tenien el seu inici, també rebien més instruccions, que els explicaven que, a més del conte, també havien d’elaborar un objecte associat! Ara bé, per preparar l’objecte associat al conte, primer havien de dedicar 45 minuts a la redacció del conte. Mai no es pot començar al revés.

La jornada que van viure els alumnes de 3r i 4t d’ESO no va acabar aquí. Encara hi faltaven més aventures. Així que, mentre els grups estaven escrivint els seus textos, hi va haver un moment en què els professors passaven per les taules, i hi tiraven un dau, que assignava una emoció: alegria, tristesa, fàstic, sorpresa, ràbia i por. L’emoció que hi sortís és la que els grups havien d’incloure als seus contes. Una manera original d’aportar més valor a l’escriptura.

3. Projecte del Mar, a 1r d’ESO

Durant una setmana, els alumnes de 1r d’ESO van aprofundir en la ciència a través del projecte del mar, que van idear tots els professors que imparteixen classe enguany a 1r d’ESO. Tot plegat va acabar amb una visita al Museu Blau de Barcelona i amb l’exposició dels projectes per a les famílies.

En l’article que us enllacem podeu llegir-ne més detalls, escrits pel professor de Matemàtiques Roger Grau.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>