Li canvien les piles a un os?

Canviar-li les piles a un os no seria cap notícia si es tractés d’un os de peluix, però sí que ho és quan es tracta d’un os bru (Ursus arctos). Els exemplars d’aquesta espècie d’os acostumen a viure uns 25-30 anys en estat silvestre i poden pesar més de 500 kg. No tenen gaire desenvolupat el sentit de la vista i, en canvi, tenen una oïda extremadament aguda i un olfacte finíssim. De la seva dentadura destaquen quatre canins o ullals, que utilitzen com a carnívors que són, però també tenen uns incisius i molars que s’adapten a l’alimentació d’origen vegetal i, per tant, són animals omnívors (que mengen de tot).

En el període 2015/18 s’està portant a terme un programa europeu (Pyroslife) de reintroducció de l’os bru, dins del qual l’any 2016 es va capturar l’os Goiat a Eslovènia i es va alliberar al Pirineu, equipat amb un GPS (Goiat Positioning System) per fer-ne un seguiment constant. L’agressivitat d’aquest os, però, que ha estat responsable de 27 atacs a la ramaderia, ha provocat un greu conflicte que està incendiant (potser d’aquí ve el nom de “pyroslife”) el territori, enfrontant ramaders i entitats naturalistes.

Entre els costums més destacats dels ossos hi ha el de la hivernació: durant molt de temps van acumulant energia en forma de greix en el seu teixit adipós i, quan arriba el període hivernal, es queden a l’ossera reduint dràsticament el seu metabolisme per tal de sobreviure durant els mesos en què és més difícil obtenir aliments. És també aquesta l’època en què les femelles pareixen les cries, en la seguretat de l’ossera.

A l’os Goiat, però, sembla que els successius descansos anuals de les hivernacions (com les nostres vacances, però a l’estiu) no li han servit per “carregar les piles”, ja que s’ha detectat que els seu GPS s’anava quedant sense energia a les bateries, la qual cosa hauria provocat que se li perdés el rastre. Per això els Agents rurals van decidir capturar-lo i canviar-li les piles (al GPS i no a Goiat) i mantenir el projecte durant un cert temps, després del qual es valorarà si el seu comportament és anormalment agressiu i es decidirà si cal prendre alguna mesura per evitar que es produeixin més pèrdues de bestiar.

El que sí que ha quedat demostrat amb aquesta notícia és que l’anunci de fa uns anys en què s’equipava uns conillets amb les piles d’una marca “que duren, i duren i duren” no era simple estratègia publicitària ja que, encara a hores d’ara, no s’ha sentit dir que hagin hagut de canviar les piles a cap conillet mentre que les piles de marca blanca de l’os no li han durat ni dos anys…

Preguntes per investigar:

  • Quina relació té la forma d’una dent (punxeguda, tallant o plana) amb el tipus d’alimentació de l’animal? Per què hi ha un tipus de dent, els ullals, que té un nom derivat de la paraula ull?
  • El nom de pila i el nom de la pila: el nom que posem abans del cognom sovint l’anomenem nom de pila, però en català s’hauria d’anomenar nom de fonts. Però d’on ve el nom de les piles? És casualitat que sigui el mateix que fem servir quan parlem de coses que s’amunteguen les unes damunt de les altres, és a dir, que “s’apilen”?
  • Quin error hi ha al text en l’explicació de les sigles GPS? Si detectes altres errors en el text, fes-ho saber al professorat de Ciències de l’Institut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>